Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО створено у Вінниці, щоб допомагати тим, хто повертається з війни, у вирішенні їхніх проблем.


Серед 363 делегатів були представники більшості областей держави. Стоячи, тривалими гучними оплесками присутні у залі «Плеяда» обласної філармонії вітали делегації з Донецької і Луганської областей, а також бійців однієї з частин Нацгвардії та 8-го окремого полку спецпризначення з Хмельницького.


— Захисники держави після повернення з війни не повинні залишалися наодинці зі своїми проблемами, — сказав у розмові з кореспондентом «Голосу України» обраний на з’їзді голова організації Анатолій Сливінський. — Особливо це стосується тих, хто дістав поранення чи став калікою. Наша організація підтримуватиме таких людей і їхні сім’ї. Уже налагодили співпрацю з психологами, юристами, медиками.


З ініціативи 50-річного Анатолія Сливінського, колишнього воїна-афганця, учасника двох Майданів, а нині бійця одного з підрозділів в АТО, на початку року створили обласну організацію. Землякам сприяв у цьому народний депутат України Сергій Кудлаєнко. З часом зрозуміли, що потрібно об’єднатися з іншими регіонами. Тоді можна досягти більшого.


— Завдяки новій організації матимемо змогу отримувати міжнародні гранти, — каже Сергій Кудлаєнко. — Нам уже були готові допомогти іноземці. Однак не мали організації, з якою вони могли б працювати. Тепер у бійців і волонтерів є своя структура загальнодержавного масштабу.


Боєць батальйону «Айдар» зі Старобільська на Луганщині повідомив, що організація створена із запізненням. Підтримки особливо потребують патріоти на сході. Тепер знають, до кого можна звертатися. Волонтер із Канади Руслан Віксіх, представник Україно-Канадського товариства реформації особистості «Четверта хвиля», виступаючи перед учасниками, звернув увагу на розрізненість дій волонтерів. Вона є і в Україні, і в його державі. Щоб об’єднати зусилля, гість презентував програму спільної роботи волонтерів в Україні й Канаді, друкований варіант якої отримав кожен учасник зібрання. Волонтер зізнався: поки що допомогу їм вдається збирати завдяки особистим знайомствам з окремими людьми.


Нова структура не має наміру підтримувати на наступних виборах жодну з політичних сил. На цьому делегати наголошували у своїх виступах. Водночас дружно підставлять плече представнику зі свого середовища, коли такий виявить бажання балотуватися до органів місцевого самоврядування чи у парламент.


— Наше об’єднання працюватиме на перемогу, — наголосив Анатолій Сливінський. — І не тільки на передовій. Пильно стежитимемо за тим, щоб не знайшлося охочих розхитати ситуацію в тилу. Бо ж перемога здобувається не лише у бою.


Вінницька область.

 


На знімку: після зібрання учасники форуму пройшли маршем до Європейської площі, де поклали квіти до пам’ятника Героям Небесної Сотні і загиблим в АТО.


Фото автора.