Сьогодні вперше в історії України з офіційним візитом до Києва прибуває Прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе (на знімку).

Як повідомив напередодні офіційний представник МЗС Японії, «мета поїздки — продемонструвати Україні та світу позицію Японії щодо складних питань сучасності, зокрема підтвердити, що Японія не визнає змін статус-кво шляхом застосування сили, та підкреслити відданість праву закону, суверенітету та територіальної цілісності України».
Шіндзо Абе також поінформує Президента України про позицію Японії стосовно «важливості дотримання мирних домовленостей усіма сторонами» та необхідності проведення в Україні результативних реформ.
Японія, яка головуватиме наступного року у «Великій сімці», зазначив представник МЗС, хоче наголосити на своїй солідарності з іншими країнами G7 у підтримці України «для досягнення мирного й дипломатичного рішення».
Головну частину програми візиту передбачено на суботу. Шіндзо Абе має намір зустрітися з Головою Верховної Ради та Прем’єр-міністром України. Заплановано покладання вінків до могили Невідомого солдата та Меморіалу пам’яті жертв Голодомору, він побуває на Майдані Незалежності та алеї Небесної Сотні.
У програмі візиту також огляд автомобілів, які Японія подарувала українській ДАІ для патрулювання на дорогах.
Увечері в суботу високий гість відлетить до Німеччини на зустріч країн «Великої сімки».
Шіндзо Абе — 90-й і наймолодший прем’єр-міністр в історії Японії, перший із керівників уряду, який народився після Другої світової війни. Він із сім’ї політиків: дід з материнського боку був свого часу прем’єр-міністром Японії, а батько — міністром закордонних справ. Йому 61 рік. За освітою — юрист, має дві вищі освіти.
Уперше Абе очолив уряд Японії у 2006—2007 роках. У грудні 2012-го на парламентських виборах Ліберально-демократична партія на чолі з Абе впевнено виграла вибори, і її лідер удруге посів крісло прем’єра. На дострокових виборах у грудні 2014 року японці підтвердили свою підтримку ЛДП та Шіндзо Абе. В країні Абе проводить політику, названу його іменем, спрямовану на пожвавлення економіки й посилення обороноздатності країни. На міжнародній арені позиція Японії чітка й однозначна: країна виступає за дотримання міжнародного права, відкидаючи можливість для будь-якої країни діяти з позиції сили.
З перших днів агресії Росії Японія разом з іншими країнами «великої сімки» рішуче підтримала Україну. І саме Японія надала найбільшу з усіх інших країн фінансову допомогу Україні: 1,8 млрд. доларів.

Токіо.