Депутати облради не схвалили проект перспективного плану формування територій громад Полтавської області з першої спроби.


Днями на позачерговій сесії облради вони лише взяли його за основу й відправили на доопрацювання. До того ж представникам виконавчої влади регіону було вказано на необхідність продовжити обговорення проекту в місцевих громадах. Тільки після таких консультацій та узгоджень на місцях відбудеться друге пленарне засідання позачергової сесії облради з імовірним схваленням нової карти Полтавщини. Її «домальовуватимуть» спільно згідно з Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який визначає основні напрями адміністративно-територіальної реформи.


Кількагодинне обговорення «великого переділу» районів на першому пленарному засіданні сесії виявилося досить бурхливим, особливо після того, як була презентована карта, де замість нинішніх 524 сільських, селищних та міських рад і районів позначено 76 потенційних об’єднаних громад. 


Більшість депутатів висловлювалися за реформування на добровільній, а не «добровільно-примусовій» основі. 


Іще два тижні тому, на розширеному засіданні президії облради, презентували іншу карту. У розробленому посадовцями ОДА за методикою Кабміну проекті тоді налічувалося ще менше громад — 56. Після першої хвилі спротиву на місцях їх кількість збільшили на 20, але й сьогодні фігуранти потенційних об’єднань вражають строкатістю. Скажімо, в одному з районів області пропонується створити одразу дев’ять громад. Натомість у десяти районах окреслили тільки по одній громаді.


Чи не стане таке довільне «малювання» нових об’єднань зі спробами імітувати зміни, профанацією адміністративно-територіальної реформи? Відповіді на це та чимало інших подібних запитань доведеться шукати вже найближчим часом. Важливо тільки, щоб у разі виважування всіх «за» і «проти» чиновники і посадовці не забули про тих, задля кого відбувається реформування. Власне, про людей, яким потрібні зміни не для «галочки» у звіті, а для реального поліпшення їхнього життя.


Полтава.