Масштабна пожежа на нафтобазі під Васильковом Київської області вчора в інформаційному просторі перекрила собою навіть фронтові зведення зі сходу нашої країни. На ліквідацію надзвичайної події кинулися рятувальники, медики, силовики. На місце пригоди виїхав секретар РНБО Олександр Турчинов. У боротьбі з великим вогнем були застосовані й пінні атаки, і охолодження резервуарів з пальним, щоб не допустити їхнього загоряння, і евакуація населення з небезпечної зони.

 

Загоряння на нафтобазі почалося ще в понеділок. Там спалахнула пожежа. А вчора вранці почалися вибухи. Вогонь на очах очевидців захоплював метр за метром площі. Його висота сягала дев’ятиповерхового будинку. О 7.00 полум’ям було охоплено вісім цистерн, через кілька годин з’явилися повідомлення про те, що палають усі сімнадцять ємностей з пальним. У Держслужбі з надзвичайних ситуацій повідомили, що в результаті поширення вогню відбулося детонування наземних резервуарів. Обсяги руйнувань і кількість потерпілих уточнюються... Рятувальникам не вистачало пожежної техніки для локалізації масштабної катастрофи. Десять машин було знищено вогнем. У ліквідації катастрофи брали участь близько 400 бійців Нацгвардії. На них покладена місія з оточення території, недопущення порушень громадського порядку й імовірних деструктивних дій, які можуть ускладнити процес гасіння пожежі, пояснила прес-служба Нацгвардії.
Пізніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в Twіtter повідомив, що «у зоні загоряння — ще одна база нафтопродуктів... Усі евакуйовані. Виставляється оточення»...
Такої сильної пожежі в нашій країні не було з 60-х років минулого століття. Про це вдень на оперативному брифінгу проінформував в. о. начальника ГУ ДСНС України в Києві Валерій Борис. На той момент вогонь із нафтобази перекинувся на ліс, під загрозою опинився й військовий аеродром, розташований у цьому районі.
За словами головного рятувальника області, є небезпека, що пожежа, яка лютує на базі «БРСМ-Нафта», перекинеться на сусідні цистерни компанії KLO. Мовляв, робиться все можливе, щоб цього не допустити.
Опівдні прес-служба ДСНС повідомила, що почалося тимчасове відселення громадян з 2-кілометрової зони від межі пожежі в смт Глеваха. За необхідності людей готові евакуювати і з 10-кілометрової зони.
У свою чергу у військовому відомстві були готові до позаштатної ситуації поширення вогню з палаючої у Васильківському районі нафтобази на територію військового аеродрому у Василькові. Вчора в обід міністр оборони Степан Полторак заявив про готовність військової техніки розпочати ліквідацію пожежі у разі її поширення з території нафтобази, передає Інтерфакс-Україна.
«Техніка вся розміщена для захисту з боку військової частини, там проведені відповідні заходи, вирубано ліс. Зараз підходять протипожежні танки на випадок погіршення ситуації», — сказав керівник профільного міністерства. Також С. Полторак повідомив, що евакуація боєприпасів з території військової частини почалася ще в понеділок увечері, і ця робота триває.


Хто винуватий і що робити?


Учора, коментуючи ситуацію на нафтобазі, в. о. начальника ГУ ДСНС України в Києві Валерій Борис поклав провину за масштабну пожежу на «БРСМ-Нафту». Мовляв, були порушені правила безпеки при будівництві нафтобази й розміщенні резервуарів, що зберігають пальне.
А от компанія «Стейт Ойл», яка є роздрібним оператором «БРСМ-Нафта» (Київ), пояснює причину виникнення пожежі на своїй нафтобазі в селищі міського типу Глеваха (Київська область) зовнішнім втручанням і пов’язує це із продовженням терористичних актів на її об’єктах, інформують «Українські новини». Раніше компанія тричі знаходила на своїй території вибухові пристрої...
Іншу версію озвучив секретар РНБО Олександр Турчинов, перебуваючи на місці події. На базі під час перекачування нафтопродуктів вони потрапили на електродвигун, що й призвело до загоряння... За його словами, це трапилося близько 16.00 у понеділок, а до пожежників звернулися приблизно о 17.30. Якби співробітники нафтобази вчасно викликали вогнеборців, то локалізувати цю проблему можна було б ще вчора.
До закінчення гасіння пожежі О. Турчинов утримався від коментарів із приводу можливої диверсії, тим часом заявивши, що за фактом пожежі на нафтобазі під Васильковом розпочато кримінальне провадження. Мовляв, слідство має з’ясувати, хто давав дозвіл на будівництво цього об’єкта поруч із військовою частиною з бойовим арсеналом.
У прес-службі МВС України повідомили, що за фактом цього інциденту відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 273 КК України (порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах). Серед основних версій виникнення пожежі — технічна й навмисний підпал.

 

P. S.  Президент України доручив створити штаб з ліквідації наслідків пожежі на нафтобазі. Штаб також зобов’язаний перевірити всі об’єкти техногенної безпеки й посилити їхній захист. Найближчими годинами правоохоронці мають доповісти Президентові результати розслідування причин катастрофи. Про це на своїй сторінці в Facebook написав прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.
На момент верстки номера на підставі проведених слідчо-оперативних дій версія про теракт не підтверджувалася.

 

Фото Вадима ГРИГИ (Укрінформ).