На Донеччині Міжнародним благодійним фондом підтримки армії «Повернись живим» та донецькою дирекцією «Укрпошти» за підтримки групи координації цивільно-військового співробітництва при штабі АТО презентовано спільний проект, який вже з перших чисел червня стартував у відділеннях зв’язку області. У двох словах суть проекту така: відвідувачам мережі відділень «Укрпошта» пропонується придбати спеціально створені для проекту патріотичні листівки, які вони надсилатимуть українським воїнам на передову. Кошти, зібрані від реалізації листівок, «Укрпошта» перераховує волонтерам благодійного фонду, які, своєю чергою, закуповують на них те, що є необхідним у зоні проведення АТО та у безпосередній близькості до лінії розмежування сторін.

Координатор проекту «Повернись живим» Ольга Решетилова повідомляє: фонд підтримки армії зібрав вже понад 50 мільйонів гривень, причому це суми від однієї гривні до десятків тисяч доларів. Сьогодні чимало українців допомагає вітчизняному війську — ось уже другий рік поспіль триває війна, і ця допомога не була й ніколи не буде зайвою. Проте багато людей соромляться жертвувати незначні суми, які можуть собі дозволити через складний економічний стан у країні: мовляв, чим вони можуть зарадити якимись десятьма гривнями! Я скажу, що це — неправильно: якби кожен громадянин України віддав ці 10 гривень на потреби армії, то нині ми б уже мали найпотужніше військо із надсучасним озброєнням! Саме для тих, хто не в змозі пожертвувати на армію чималі суми, але прагне допомогти їй, і створений наш черговий проект.
Київський підприємець Владислав Калініченко, який, власне, і профінансував проект «Напиши солдату», зауважив:
— Люди вірять листоношам, і вони знають, що це — представники держави, і вони не обмануть. Знаю по собі, адже моя мати — пенсіонерка, і вона завжди з нетерпінням чекає на листоношу, яка принесе пенсію, свіжі газети та і просто поспілкується з нею. До представників пошти у наших громадян традиційно є довіра, тому я й вирішив вкласти гроші саме у цей проект для того, аби допомогти волонтерам.
Проект «Напиши солдату» народився у столиці. Три знімки київського фотохудожника Костянтина Гришина стали обличчям листівок. На них — те, що солдати на фронті вважають оберегами: відбитки дитячих і жіночих рук, сплетений синьо-жовтий браслет і традиційна українська вишивка.
Листівки можуть надсилатися і адресно, і опосередковано — до будь-якого захисника Вітчизни, який зараз перебуває на передовій. І якщо людина, яка надсилає листівку, знає поштову адресу, то така листівка йде в зону проведення антитерористичної операції через «Укрпошту» — потрібно лише наклеїти на неї поштову марку. Якщо ж громадянин просто відправляє листівку, аби його десять гривень допомогли армії, то такі відправлення зголосилися доставляти на передову й до частин та з’єднань, дислокованих у зоні АТО, самі військові — група координації цивільно-військового співробітництва.
— У нас уже є подібний досвід, коли ми відвозили на блокпости та безпосередньо до військових частин військові газети і дитячі малюнки, які наші бійці насправді цінують та люблять, — поділився начальник групи координації цивільно-військового співробітництва при штабі АТО полковник Іван Зінько. — Тому я не бачу ніякої проблеми в тому, щоб доставляти й ці, поза сумнівом, корисні листівки. Кожна обов’язково знайде свого адресата, й у цьому ви можете не сумніватися.

Із зони АТО.

 

 

Координатор проекту Ольга Решетилова демонструє листівки патріотичної серії.

Фото автора.