Чи можу я отримати субсидію, якщо в квартирі зареєстровано чотири особи, а фактично проживає двоє, загальний дохід на сім’ю становить 4200 гривень, площа квартири — 72 кв. м. Чи вплине на призначення субсидії депозит у банку та чи може комісія, яка проводитиме обстеження квартири, не нарахувати субсидію у зв’язку з тим, що минулого року ми придбали дорогий телевізор? Чи можуть відібрати квартиру за надміру нараховану субсидію?


Володимир Сиротенко, правнук автора вірша  «Ще не вмерла Україна».


За загальним правилом, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. Якщо обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, для призначення субсидії враховуються особи, які фактично проживають, за наявності документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб із числа зареєстрованих, або на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.


Обов’язковий платіж вашої родини при незмінних вказаних доходах становитиме близько 550 грн. Соціальна норма житла на вашу сім’ю становить 62,52 кв. м., вона враховуватиметься при визначенні плати за житлово-комунальні послуги з урахуванням соціальних нормативів використання житлово-комунальних послуг. Якщо розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних норм перевищуватиме обов’язковий платіж (550 грн.), то ви матимете право на субсидію.


Новим Порядком призначення субсидій скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб. Отже, депозит у банку та куплений телевізор не можуть стати перешкодою в отриманні субсидії (вартість покупки не повинна перевищувати 60900 гривень).


Що стосується повернення субсидій, то вони повертаються в подвійному розмірі надміру нарахованих сум у тому разі, якщо неправильні відомості для їх розрахунку було надано вами (в декларації). Якщо сума, яка підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 12180 гривень, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване це житло, не здійснюється.


Юридичний відділ «Голосу України».