Триста бійців 93-ї окремої моторизованої бригади, які брали участь в боях у донецькому аеропорту і його околицях — у селах Піски, Спартак, Опитне — одержали статус учасника бойових дій. За словами офіцерів і активістів правозахисної групи «Січ», щоб одержати статус кожному воїнові необхідно зібрати п’ятнадцять офіційних довідок.

— Про наше ставлення до бійців, які воюють на Донбасі, нехай свідчать не красиві слова, а реальні вчинки, — розповів під час вручення посвідчень народний депутат України, співзасновник групи «Січ» Андрій Денисенко.

— На жаль, у високих владних кабінетах війна взагалі не відчувається, і наша держава поки що не може повністю захистити ваші права. Більше того, крім бюрократичної тяганини, ми бачимо й переслідування українських добровольців і армійців, які захищають Україну від агресії.


Так, за даними народного депутата, зараз у СІЗО Маріуполя утримується кілька десятків українських бійців. Хлопці можуть сидіти, наприклад, за те, що підстрелили ворожих коректувальників у нейтральній смузі, які проживають на підконтрольній Україні території.


— Їхні родичі, знаючи або не знаючи про їхню діяльність, звертаються в міліцію. Знаходять свідків і так з’являється справа, — додав Андрій Денисенко. — Однак тут, у прифронтовій зоні, де путінській ідеї Новоросії дали рішучу відсіч і зламали хребет, дозвольте вам подякувати й висловити глибоку повагу.


Під час вручення було зазначено, що, незважаючи на історичний шанс на відновлення української армії як повнофункціонального державного інституту й широкий волонтерський рух, офіційне визнання заслуг українського воїна перед державою залишається чи не найголовнішою проблемою для армії.


— Для того щоб солдат одержав посвідчення учасника бойових дій, необхідно пройти всю армійську ієрархічну вертикаль. Отримати документи, які б свідчили про перебування конкретної бригади, конкретних її підрозділів і конкретних осіб не тільки в зоні АТО, але й у зоні реальних бойових дій, —сказав директор групи «Січ» Дмитро Рева. — Необхідно отримати, завізувати в різних органах і здати, куди слід, п’ятнадцять офіційних довідок.
За словами бійців, самостійно займатися всім цим у них фізично немає можливості.


— Нам просто ніколи займатися юридичними й бюрократичними справами. Коли це робити? Перебуваючи на фронті? У військовій частині? Або в короткій відпустці вдома? — розмірковує боєць Володимир. — Звичайно, це справа офіцерів, однак і в них теж є свої завдання в штабах. Це й матеріальне забезпечення бригади й усіх її підрозділів усім необхідним, навчання солдатів, новобранців, різноманітні звіти, рапорти та інше. Ми щодня доводимо, що в нас є наснага стримувати й протистояти глобальному військовому табору, на який росіяни перетворили окуповані території Донбасу. Хотілося, щоб і держава виконувала свої обов’язки.


Дніпропетровська область.

ДОВІДКА

Посвідчення УБД передбачає бійцями численні пільги для бійців, наприклад, безплатне одержання ліків, безплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, 75-процентна знижка плати за користування житлом, безплатний проїзд у транспорті тощо.

 

Коментар юриста

На сьогодні нормативним актом, що регламентує процедуру оформлення статусу учасника бойових дій, є Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затверджений Постановою КМУ від 20 серпня 2015 року за № 413.


Командири військових частин у місячний строк після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення зобов’язані надати на розгляд відповідних комісій документи, що посвідчують участь бійців в антитерористичній операції.


Обов’язок оформлення та подання таких документів покладається на командира військової частини, хоча бійці можуть зробити це самостійно, коли повертаються на ротацію, під час відпустки. Вважається, що вони виконали бойове завдання, тому мають право на отримання відповідного посвідчення.


Серед обов’язкових документів, які необхідно подати для оформлення статусу учасника бойових дій, такі:


1. Довідка учасника АТО (видається в стройовій частині).


2. Витяг з наказу по стройовій частині про прибуття до військової частини для виконання завдань АТО.


3. Витяг з наказу по стройовій частині про вибуття з військової частини після виконання завдань АТО.


4. Витяг з наказу по стройовій частині керівника Антитерористичного центру (командира сектору) про прибуття та виконання завдань АТО.


5. Витяг з наказу по стройовій частині керівника Антитерористичного центру (командира сектору) про вибуття до місця постійної дислокації.


6. Завірена копія першої сторінки паспорта.


7. Згода на обробку персональних даних.


Оскільки законодавством не передбачена імперативна вимога щодо терміну перебування в зоні проведення антитерористичної операції, то для оформлення статусу учасника бойових дій достатньо документально підтвердженого навіть одного дня, коли боєць виконував військове завдання.


Що стосується добровольчих батальйонів, в газеті «Голос України» за 22 травня 2015 року був опублікований Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України». Він дає змогу оформити статус учасника бойових дій особам, які брали участь в антитерористичній операції у складі добровольчих формувань територіальної оборони. Проте важливою умовою є те, що в подальшому такі добровольчі формування увійшли до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших військових формувань чи правоохоронних органів. Зазначений закон набирає чинності 22 червня 2015 року, відповідно найближчим часом Кабінет Міністрів має уточнити порядок оформлення статусу учасника бойових дій таким бійцям.


Наталя ТИТАРЕНКО.

Народний депутат А. Денисенко (праворуч) у Будинку офіцерів у смт Черкаське під час вручення посвідчень.

 

Фото надане інформцентром групи «Січ».