Ранкове засідання 16 червня


Основна тема вчорашнього парламентського дня — соціально-економічна. Уряд звітував про виконання минулорічного Державного бюджету і представив Основні напрями бюджетної політики на 2016 рік, депутати вимагали розглянути пакет соціальних законопроектів, спрямованих на зростання доходів громадян, зарплат і пенсій. А під стінами парламенту мітингували профспілки, наполягаючи на індексації доходів, підприємці — із вимогами послабити податковий тиск, а також вкладники «Дельта банку», домагаючись повернення вкладів та ухвалення закону про захист вкладів.


Напруження у сесійній залі зросло ще під час виступів від фракцій, коли фракція «Батьківщина» заявила, що не голосуватиме за жодне питання порядку денного, доки до нього не буде внесено пакет законопроектів, спрямованих на поліпшення соціального становища людей — про індексацію зарплат і пенсій, про тарифоутворення, про рентну плату за газ та інші. Про це сказав з парламентської трибуни заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. Депутат стверджував, начебто ці закони «за ніч зникли з порядку денного».

Натомість Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман пояснив, що на зустрічі лідерів депутатських фракцій із представниками профспілок, яка відбулася у понеділок, домовилися, що пакет соціальних законів буде включено до порядку денного після їх обговорення на кожній фракції. «Тому вони не зникли, вже завтра буде позиція фракцій щодо них і вже у четвер голосуватимемо за внесення їх до порядку денного», — сказав В. Гройсман.


Міністр фінансів України Наталія Яресько прозвітувала про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік».


Міністр заявила, що урядові, незважаючи на анексію Криму та збройний конфлікт на сході України, вдалося забезпечити фінансування всіх гарантованих соціальних зобов’язань, виплат по зовнішньому боргу. Під час виступу в парламенті міністр фінансів заявила, що Україна розраховує на реструктуризацію зовнішніх боргів.


«Переговори далі діють, кожного дня ми ведемо переговори з нашими приватними кредиторами, — сказала Яресько. — Сума, яка може підлягати реструктуризації, — понад 23 мільярди доларів».


Міністр відзначила, що мета уряду — зменшити протягом наступних чотирьох років зовнішні борги України на 15,3 мільярда доларів, і щоб через чотири роки потреба у зовнішніх запозиченнях не перевищувала 10% від ВВП. Яресько запевнила, що Україну в питанні реструктуризації зовнішнього боргу підтримує і МВФ, і «Велика сімка».


Однак, незважаючи на оптимістичну промову міністра фінансів, у депутатів виникло багато запитань. Коли уряд внесе до парламенту законопроект про індексацію зарплат і пенсій, оскільки доходи не індексуються уже декілька років? Чи є можливості для індексації зарплат і пенсій? Чи буде знято 15% податок із працюючих пенсіонерів? Чи не краще цей податок зняти не з пенсіонерів, а з дивідендів, які отримують лише дуже заможні люди?


Щодо індексації, Н. Яресько відповіла, що також хоче провести її якнайшвидше, однак за законом індексації мають бути проведені з 1 грудня 2015 року. Однією з причин того, що зараз неможливо провести індексацію, Н. Яресько назвала те, що 5% від ВВП нині іде на сплату заборгованості за зовнішніми боргами. За її словами, Міністерство фінансів розробляє комплексну податкову реформу і має намір у вересні внести до парламенту проект нового Податкового кодексу.


Перший заступник голови Комітету з питань бюджету Василь Амельченко назвав одним із головних завдань для уряду — спрямувати всі зусилля для скорочення державного боргу і затвердити стратегію управління державним боргом.


Голова Рахункової палати Роман Магута відзначив і позитивні, і негативні сторони виконання минулорічного бюджету. Серед позитивів, зокрема, збільшення доходів до державного кошторису за рахунок акцизного податку. За висновком Рахункової палати, більшість видатків держбюджету спрямовувалися на обслуговування державного боргу, потреби оборони та соціальні виплати. Водночас, на думку глави Рахункової палати, потребує реформування порядок відшкодування ПДВ.


Багато критики на адресу уряду пролунало і під час обговорення звіту. Володимир Литвин (ДГ «Воля народу») назвав звіт уряду «формальним» і запропонував міністрові фінансів виступити в... одному з сільських будинків культури. І замість розповідей про міжнародний аудит розповісти людям, як можна прожити на пенсію в 1100 гривень, яку не збираються індексувати. Іван Крулько («Батьківщина») заявив, що бюджет не виконаний урядом ані в плані доходів, ані видатків, значно зріс дефіцит бюджету, уряд не провів індексацію ані пенсій, ані зарплат, ані соціальних стандартів, а тому наслідком звіту мала би бути відставка уряду. Водночас лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк подякував Наталії Яресько за те, що вона взяла керівництво Мінфіном під час війни і неймовірної фінансової розрухи, за «віддану, чесну, прозору працю й новий стиль у роботі».


Голосів для затвердження звіту міністра фінансів у сесійній залі забракло: «за» проголосували лише 211 депутатів за необхідних як мінімум 226. Як зауважив глава парламенту, відповідно до Регламенту звіт взято до відома.


На початку ранкового засідання склав присягу народного депутата України Валерій Дубіль, якого ЦВК зареєструвала 9 червня 2015 року. Валерій Дубіль обраний за виборчим списком ВО «Батьківщина», до якого він був включений під № 19. Верховна Рада 4 червня припинила повноваження народного депутата від «Батьківщини» Дмитра Шлемка. Він склав депутатські повноваження після 10 років роботи у парламенті, вирішивши «дати дорогу молодим». 


Уряд також представив Основні напрями бюджетної політики на 2016 рік (Бюджетну резолюцію).


За словами Наталії Яресько, ключовими підходами при формуванні державного кошторису на наступний рік будуть:


— збільшення доходної частини через боротьбу з несплатою податків і корупцією;


— зменшення видатків на адміністративні витрати;


— запровадження з 1 січня нової податкової системи через ухвалення нової редакції Податкового кодексу;


— забезпечення на необхідному рівні потреб оборони і безпеки;


— продовження реорганізації у сфері освіти та медицини;


— проведення децентралізації регіонів.


Мінфін заклав до Бюджетної резолюції такі показники:


— зростання у 2016 році ВВП на 2%, номінальне ВВП становитиме 2,1 трильйона гривень


— індекс споживчих цін — 5%


— індекс цін виробників — майже 12%


— обмінний курс гривні до долара 22,5 гривні за долар


— максимальний розмір дефіциту бюджету — 3% від ВВП


Депутати проголосували за повернення Бюджетної резолюції на доопрацювання до профільного комітету (232 — «за»). «Уряд буде працювати з комітетом», — пообіцяла Яресько.


Парламент також прийняв у цілому проект закону про внесення змін до додатку 2 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України (№ 2771), у першому читанні — законопроекти про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо забезпечення діяльності фондів соціального страхування у період реорганізації (№ 2775) і про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності ЗМІ, а також реалізації принципів Державної політики в сфері телебачення і радіомовлення (№ 1831).

Факт

За даними Міністерства фінансів, у 2014 році надходження до держбюджету зросли на 5,3% — до 357,1 млрд. грн., у тому числі до загального фонду держбюджету — на 6,5% — до 310,7 млрд. грн.


Від запровадження у 2014 році нових податків надійшло військового збору 2,5 млрд. грн., оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді відсотків — 2,1 млрд. грн.


Було відшкодовано ПДВ у сумі 50,2 млрд. грн., з яких грошовими коштами — 43,3 млрд. грн.


Реальний ВВП за 2014 рік порівняно з 2013-м зменшився на 6,8%, індекс промислової продукції — на 10,1%, у тому числі в Донецькій області — на 31,5%, а в Луганській області — на 42%.


Споживчі ціни зросли на 24,9% у вимірі до грудня попереднього року.

 

Ярослав Дубневич, Микола Томенко, Богдан Дубневич.

 

Ольга Бєлькова, Вікторія Пташник.

 

Сергій Скуратовський, Віктор Галасюк.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.