По отримання допомоги на оренду житла та оплату житлово-комунальних послуг звернулися майже 400 тисяч сімей вимушених переселенців, із них 315 тисячам такі виплати призначено. Про це йшлося під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення у Слов’янську (Донецька область). На думку голови комітету Людмили Денісової, назріла потреба переглянути суму виплат: «У грудні 2014 року 884 гривні — це була одна сума, а тепер, коли інфляція зросла, суму необхідно переглядати. Так, трохи підвищили інвалідам — зробили прожитковий мінімум. Але потрібно подумати й про інших громадян».

Під час виїзного засідання депутати обговорили стан і розв’язання проблем соціального захисту населення, інтеграції вимушених переселенців через соціально-економічне відновлення територій Донбасу, що постраждали внаслідок військового конфлікту. Участь в обговоренні взяли також представники центральних органів виконавчої влади, місцевої влади, громадських організацій. Промовці констатували: жодні рішення та пропозиції як профільного, так і інших парламентських комітетів не було виконано Міністерством соціальної політики. Зокрема, щодо невиплати пенсій громадянам у зоні АТО. «Наш комітет виступив ініціатором прийняття постанови Верховної Ради, яка привела б у відповідність до Конституції всі законодавчі акти. Усі люди повинні бути рівними й отримувати пенсію, яку вони заробили», — наголосила голова комітету.


«Ми розглядаємо питання не лише громадян, які є переселенцями, а й тих, хто залишився на неконтрольованих територіях або ж виїхав до інших регіонів і не зареєструвався. Вони залишаються громадянами України і мають отримувати належний соціальний захист», — додала Людмила Денісова.


За результатами слухань комітет рекомендує Верховній Раді в першочерговому порядку розглянути у другому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» №2166 та прискорити розгляд низки інших законопроектів. Комітет також рекомендує Кабінету Міністрів та Міністерству соціальної політики невідкладно вжити заходів із вирішення всіх питань, які порушувалися учасниками слухань, та неухильно забезпечувати виконання законодавчих актів стосовно реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та надання соціального захисту цій категорії громадян.


Депутати відвідали санаторій «Слов’янський» на Слов’янському курорті, де проходять реабілітацію інваліди, — єдиний в Україні заклад для «спинальників». Нині комплекс відновив роботу та потребує уваги з боку держави. «Ми порушимо питання, щоб у санаторіях курорту проходили оздоровлення наші військові, адже лише тут є необхідні для них умови та медичне забезпечення», — пообіцяла Л. Денісова. Крім того, учасники виїзного засідання зустрілися із мешканцями зруйнованих будинків по вулиці Бульварній у Слов’янську та в Семенівці. Існує проблема із фінансуванням ремонту у приватному житлі: виділені урядом кошти передбачено для відновних робіт лише на об’єктах комунальної власності. Тоді як мешканці пошкоджених обстрілами квартир не можуть розраховувати на державну допомогу.


«Питання відновлення пошкоджених або зруйнованих будинків є вкрай актуальним. Слов’янськ уже рік як визлений від російських окупантів, люди змогли перезимувати, дехто відбудовував своє житло власним коштом та коштом благодійних організацій. Держава повинна допомогти цим людям», — підкреслила голова комітету.