Ранкове засідання 19 червня


Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає, що непрацюючим пенсіонерам та інвалідам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг нараховуватимуть за спрощеною процедурою.


«У Пенсійному і соціальному фондах є всі дані по цих категоріях громадян. Тому їм немає потреби заповнювати відповідні папірці. Субсидія повинна нараховуватися автоматично», — наголосив автор законопроекту, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. За його словами, сьогодні 14 мільйонів громадян мають право на отримання таких пільг на послуги ЖКГ, а реально скористалися менш як 15 відсотків.


Народні депутати заслухали урядовців щодо виконання плану дій з візової лібералізації, добровільного об’єднання територіальних громад, речового забезпечення військовослужбовців тощо.


Зокрема, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко поінформував, що до кінця червня очікується завершення роботи над перспективними планами об’єднання громад у всіх регіонах України. На сьогодні, за його словами, відповідні плани вже складено у 12 областях.


Також він повідомив, що Кабінет Міністрів розробив законопроект про передачу земельних ресурсів у повноваження територіальних громад. Наступного тижня документ буде передано на обговорення і затвердження іншими міністерствами. Це означає, що громада, яка об’єднається, матиме необхідні ресурси для прийняття рішення, залучення інвесторів, котрі зможуть вкладати гроші та створювати робочі місця.
Г. Зубко повідомив, що наступного тижня уряд призначить голову Державного агентства з відновлення Донбасу.


Міністр закордонних справ Павло Клімкін розповів, що до 17 серпня цього року міністерство має підготувати звіт про виконання Україною рекомендацій Європейського Союзу стосовно лібералізації візового режиму. На основі цього звіту матимемо оціночні місії ЄС і остаточний звіт Європейської Комісії, який стане основою для позитивного висновку та імплементації безвізового режиму в 2016 році.


Зокрема, за його словами, до кінця літа міністерство має прозвітувати про створення моделі первинної реєстрації фізичних осіб, системи інтегрованого управління кордоном, комплексного вирішення проблеми поліпшення умов утримання мігрантів і біженців тощо.


Урядовець нагадав, що у грудні ЄС проаналізує виконання Україною заходів із лібералізації візового режиму.


Відповідаючи на запитання, П. Клімкін повідомив, що в ключових країнах послів буде призначено у найближчі тижні. Затягування цього питання, за його словами, пов’язано, в тому числі, з дипломатичними процедурами отримання на них дозволів.


Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що очікує в цьому році споживання понад 20 млрд. куб. м газу населенням. «Українським основним видобувником газу є «Укргазвидобування», яке добуває 13,5 млрд. куб. м газу. У цьому році очікуємо, що населенням буде спожито приблизно 14 млрд. куб. м газу і додатково 6,5—7 млрд. куб. м використано на виробництво теплової енергії, яку також споживають громадяни. Відповідно, різницю між українським видобуванням і споживанням потрібно профінансувати за рахунок імпортного газу», — зазначив він.


Відповідаючи на запитання про те, коли буде порушено кримінальну справу проти керівника «Укрнафти» за несплату податків, В. Демчишин відповів: «Ми, зі свого боку, однозначно проведемо внутрішнє розслідування, детальну перевірку, інвентаризацію і зможемо забезпечити інформаційну підтримку для спеціальних органів, але це рішення відповідних органів».


Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що Україна не може отримати фінансову допомогу в розмірі 800 млн. доларів через неприйняття парламентом двох законопроектів.


Також міністр нагадала, що торік Україна отримала від міжнародних партнерів кредитну підтримку на 9 млрд. доларів та заплатила боргів на 14 млрд. доларів.


Крім того, Н. Яресько доручила голові Державної фіскальної служби Роману Насірову надати план дій з виплати компанією «Укрнафта» платежів, які не надійшли до держбюджету.


Заступник міністра оборони Веніамін Гусєв повідомив, що на тилове забезпечення армії необхідно 12,1 млрд. гривень, у тому числі на харчування особового складу — майже 3 млрд. гривень, на речове забезпечення — 3 млрд. 821 млн. гривень, на забезпечення пально-мастильними матеріалами — понад 5 млрд. гривень. «Міністерство оборони у цьому році виділило 6,5 млрд. гривень на належне матеріально-технічне забезпечення. Але цього недостатньо, оскільки державний бюджет для Міноборони планувався з розрахунку на 140 тисяч військовослужбовців, а нині в Україні — 250 тисяч військових», — сказав заступник міністра.


За його словами, з серпня по жовтень проводитиметься експеримент з продовольчого забезпечення військових частин з централізованою і децентралізованою закупівлею набору продуктів. «Саме зараз ми активно працюємо над цим, у тому числі з нашими консультантами з країн НАТО», — повідомив В. Гусєв.


Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявив, що роботи з будівництва та ремонту доріг у Прикарпатському регіоні буде завершено до кінця поточного року. На це уряд виділив 700 млн. гривень, з яких 550 млн. гривень на поточні ремонти автошляху «Стрий — Івано-Франківськ — Чернівці». Кабінет Міністрів вже провів всі необхідні нормативно-правові роботи для виділення коштів.


Також, як повідомив А. Пивоварський, Мінінфрастуктури веде переговори з німецьким банком KfW стосовно будівництва дороги «Запоріжжя — Маріуполь».

 

ІНІЦІАТИВА

Під час засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що ініціюватиме зміни до Регламенту парламенту стосовно порядку розгляду питань у п’ятницю, оскільки нинішній формат, на його думку, неприйнятний в цей день. Зокрема, він пропонуватиме на першу частину засідання перенести розгляд законопроектів, а на другу — годину запитань до уряду, оголошення запитів та виступи народних депутатів.

 

Володимир Литвин, Віктор Развадовський, Михайло Поплавський.

 

Віктор Пинзеник, Наталя Яресько, міністр фінансів України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.