Вечірнє засідання 18 червня


Народні депутати розглянули чотири альтернативні законопроекти про місцеві вибори — №№2831, 2831-1, 2831-2, 2831-3. Депутати з фракції «Батьківщина» зняли з розгляду законопроект № 2831 на користь законопроекту № 2831-3.


Перший законопроект — №2831-1, який доповів народний депутат Микола Федорук («Народний фронт») — передбачав проводити вибори депутатів сільських, селищних і міських рад із населенням до 300 тисяч чоловік за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. А депутатів обласних і міських рад із населенням понад 300 тисяч чоловік — за відкритими виборчими списками. Крім партійних списків кандидатів, також пропонувалося надати можливість участі у виборах незалежних кандидатів. Вибори міських голів в обласних центрах та містах з населенням понад 300 тисяч жителів пропонувалося проводити на основі абсолютної більшості. А вибори решти міських голів, а також сільських, селищних голів і сільських старост пропонується проводити на основі відносної більшості в один тур. Водночас доповідач зауважив, що на сьогодні у світі немає ідеальної виборчої системи.


Ключові новації другого законопроекту (№2831-2), який доповів Перший заступник глави парламенту Андрій Парубій, — це пропорційна виборча система з відкритими списками на місцевих виборах, гарантоване представництво жінок у кожній трійці виборчого списку, а також мажоритарна система відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. У районах і містах із населенням менш як 90 тисяч виборців, у сільських і селищних радах — 24 мандати.


Перші два законопроекти не набрали достатньої кількості голосів, а законопроект № 2831-3 було прийнято в першому читанні. В його основу, за словами співавтора законопроекту Вадима Денисенка (фракція БПП), покладено так звану німецьку модель.


Нова редакція закону про місцеві вибори передбачає:


— вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за пропорційною виборчою системою з одночасним висуванням кандидатів в територіальних округах;


— вибори депутатів сільських, селищних рад — зберігається мажоритарна система відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі;


— вибори міських голів (у містах із понад 90 тисяч виборців) -за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі;


— вибори сільських, селищних, міських голів (із кількістю виборців менш як 90 тисяч) сільських старост — за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі;


— висувають кандидатів місцеві осередки партій чи блоків — не більш як по два кандидати в кожному виборчому окрузі. Всі кандидати у депутати, висунуті в територіальних виборчих округах, включаються до єдиного виборчого списку кандидатів від цієї місцевої організації партії (блоку) у відповідну раду;


— у бюлетені для голосування буде вказано назви партій чи блоків та прізвище кандидата, висунутого відповідною місцевою організацією партії (блоком) у цьому окрузі;
— прохідний бар’єр — 5% для партій, 7% — для блоків партій.


Під час бурхливого обговорення законопроектів депутати наголошували на потребі ухвалити за основу принаймні один законопроект і на його основі доопрацьовувати узгоджений варіант нової редакції виборчого закону. Бо якщо не прийняти жоден законопроект, наступні місцеві вибори пройдуть за старим законом, який продемонстрував свою недосконалість. Головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив на важливості прийняття нового виборчого закону, який наблизить до європейських стандартів. Після сигнального голосування найбільше голосів набрав законопроект №2832-3 (222 — «за»), який потім був прийнятий за основу 271 голосом.


Верховна Рада 259 голосами прийняла в першому читанні законопроект № 2879 про внесення змін до статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» (щодо обсягу декларованої інформації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування). Законопроект передбачає, що державні службовці вищого рангу мають декларувати не лише те майно, яким вони володіють, а і яким користуються (понад півроку), навіть якщо воно оформлене на водія, охоронця чи секретарку, а також майно членів їх сімей. Водночас під час обговорення багато депутатів вказували на декларативність цього закону і недосконалість.
У першому читанні прийнято проекти законів «Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг» (№ 2029а), про внесення змін до Закону «Про житлово-комунальні послуги» щодо призначення субсидій учасникам АТО та членам їх сімей.


Народні депутати розглянули два законопроекти щодо посилення соціального захисту учасників антитерористичної операції та членів їх сімей (№ 2074а).


У цілому прийнято ще один «військовий» законопроект — про внесення змін до Податкового кодексу України, якими звільнено від стягнення 1,5-відсоткового військового збору військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції (№ 2980).