Після того як у Турбівській селищній лікарні на Вінниччині констатували смерть 5-річної Марійки, у тілі дитини ще сім годин жевріло життя.

Медиків підозрюють у бездіяльності, яка призвела до загибелі дівчинки. Досудове розслідування розпочато за фактом неналежного виконання службових обов’язків. Про це йдеться у повідомленні на сайті обласної міліції.

За попередніми даними слідства, лікарі, замість того щоб надати інтенсивну допомогу, констатували смерть дитини. Як пояснив т. в. о. начальника слідчого управління УМВС у Вінницькій області Сергій Кримчук, щодо працівників Турбівської лікарні відкрито кримінальне провадження. Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Свою перевірку проводить обласний департамент охорони здоров’я. Результати розслідування мають дати відповідь на питання: чи можна було врятувати життя маленької пацієнтки?


Катаючись біля дому на велосипеді, Марійка впала у копанку. Дитину дістали з каламутної води непритомною. До прибуття «швидкої» самостійно надавали допомогу. Машина прибула на виклик з одним фельдшером. Медик продовжувала робити штучне дихання і непрямий масаж серця дорогою до лікарні. Коли прибули на подвір’я медичного закладу, з приміщення вийшов черговий лікар і удвох продовжили процедуру в автомобілі. Чому не занесли в реанімацію? Приблизно через десять хвилин лікар констатував смерть дитини. Втім, батьки були упевнені, що їхня донечка жива. Не віддали дитину у морг, а повезли її до Вінниці, розташованої за 30 кілометрів.

Там, у лікарні швидкої допомоги, за допомогою засобів інтенсивної терапії відновили роботу серця. Воно слабенько стукало ще шість годин, а тоді замовкло назавжди.


Згорьовані молоді батьки звинувачують медиків Турбівської лікарні в тому, що не вжили усіх необхідних заходів для порятунку дитини.


Вінницька область.