Я пропрацювала 35 років бухгалтером на Укрзалізниці в Луганську. У зв’язку із ситуацією на сході України мені довелося переїхати в місто Коростишів, де наразі проживаю в таборі для переселенців. Зв’язок із підприємством, на якому працювала, відсутній, відповідно неможливо перевестися на роботу до Укрзалізниці на території, що підконтрольна українській владі. Жодних соціальних виплат як переселенець я не отримую. Чи можливо перевестися з підприємства на території Луганська та як отримати державну допомогу?

Відповідно до п. 3 Постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей» від 7 листопада 2014 р. №595, бюджетні установи, підприємства та організації мали бути переміщені з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі. Таке переміщення мало бути проведене до 1 грудня 2014 р.
Оскільки переміщення підприємства на контрольовану українською владою територію, а також його подальше функціонування здійснюється за рішенням органу вищого рівня, вам необхідно звернутися до Державної адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниці) для отримання інформації стосовно того, чи відбулася зміна юридичної адреси підприємства, де ви працювали.
Застосувати порядок переведення з підприємства, що розташоване на непідконтрольній українській владі території, фактично не вдасться. Роз’яснень чи регламентації застосування процедури переведення з урахуванням відсутності зв’язку з підприємством, що перебуває на непідконтрольній території, на сьогодні не розроблено.
Тимчасовим порядком фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. №595 передбачено умови виплати заробітної плати працівникам підприємств, які перебувають на непідконтрольних територіях.
Заробітна плата працівникам таких підприємств виплачується лише у двох випадках. Перший — це переміщення такого підприємства на контрольовану частину території України. Другий — повернення під контроль території, на якій підприємство розташоване. Заробітна плата виплачуватиметься у повному обсязі за рахунок кошторису установи.
Окрім того, вам необхідно стати на облік тимчасово переміщених осіб та отримати відповідну довідку. Для цього зверніться до територіального підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем фактичного проживання із заявою. Держава гарантує виплату адресної допомоги внутрішнім переселенцям для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Така грошова допомога виплачується одному з членів сім’ї за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї у таких розмірах: для непрацездатних (пенсіонери, діти) — 884 гривні на одну особу; для працездатних — 442 гривні на одну особу. Проте загальна сума допомоги на сім’ю не може перевищувати   2 400 гривень.
Отже, насамперед вам необхідно стати на облік тимчасово переміщених осіб. Далі слід скласти письмове звернення до Укрзалізниці для отримання інформації стосовно того, чи було підприємство переміщене на підконтрольну українській владі територію, чи не відбулося припинення діяльності підприємства (реорганізації, ліквідації) і чи планується виплата заробітної плати працівникам відповідного підприємства.

Наталя ТИТАРЕНКО, юрист.