У Харківському національному університеті внутрішніх справ (ХНУВС) — знаменна подія. В статусі національного цей вуз здійснив ювілейний двадцятий випуск офіцерів правоохоронних органів. Наказом міністра МВС України спеціальне звання «лейтенант міліції» присвоєно 560 випускникам університету. Дипломи з відзнакою отримали 45 з них. За час, що минув, ХНУВС підготував понад 15 тисяч співробітників міліції. Випускники університету займають посади різного рівня майже в усіх територіальних органах і підрозділах внутрішніх справ України.

Із цією особливою подією вже вчорашніх курсантів привітали представники Міністерства внутрішніх справ України, державних органів влади та місцевого самоврядування, інших державних установ та організацій, ветерани ОВС, батьки та рідні.
Відкрив урочистий захід ректор університету, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, генерал-полковник міліції Сергій Гусаров (на знімку).
— Відсьогодні, з моменту отриманням диплома, для вас, молодих офіцерів органів внутрішніх справ, починається нове життя. Колектив навчального закладу упевнений, що кожен випускник зможе себе реалізувати, досягти значних професійних висот. Науково-педагогічним складом закладено міцний фундамент для успішної кар’єри. Але щоб стати справжнім професіоналом своєї справи, необхідно постійно навчатися, наполегливо працювати, вірно служити своїй Вітчизні, впевнено і рішуче використовувати знання, набуті в університеті. Для вас віднині розпочинається нова сторінка життя. Ви заступаєте на складний і відповідальний пост — захищати права, свободи наших громадян та інтереси держави.
Професія захисника громадян від злочинних посягань завжди була, є і буде вкрай важливою, складною та відповідальною. Цей почесний обов’язок, який ви обрали за покликом серця, можуть виконувати тільки ті, для кого закон і честь є пріоритетами у професійній діяльності. Ви повинні про це пам’ятати.
Нелегко вам буде приступити до виконання службових обов’язків. Сьогодні, в час реформування системи органів внутрішніх справ, вам, молодим правоохоронцям, потрібно багато і бездоганно працювати. Але я переконаний, що для цього ви теоретично добре підготовлені, — висловив упевненість С. Гусаров.
Під час урочистої церемонії присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять правоохоронців, які віддали свої життя, виконуючи службовий обов’язок. На знак пам’яті та вдячності за їх відданість обраній справі та Присязі випускники поклали квіти до пам’ятника загиблим працівникам органів внутрішніх справ України.
Нині в університеті працює потужній науково-педагогічний колектив. Навчальний процес забезпечують 62 доктори наук, 48 професорів, 334 кандидати наук, 180 доцентів, діють 32 кафедри, дві науково-дослідні лабораторії, створено власні наукові школи, які займають провідні позиції у спеціалізованому науковому середовищі, кожна має значні здобутки.
Для якісного і всебічного навчання у вузі створено сучасні умови, які постійно покращуються: аудиторії та лекційні зали оснащені стендами, наочними посібниками, мультимедійними комплексами, на кожній кафедрі є спеціалізовані аудиторії для поглибленого вивчення профільних дисциплін.
Для відпрацювання практичних навичок розроблено навчальні полігони: криміналістичний, райвідділ міліції, навчально-тренувальний центр боротьби з кіберзлочинністю та моніторингу кіберпростору.
Крім наявних тирів, введено в експлуатацію ще два — стометровий та мультимедійний, другу сучасну лекційну залу на 350 місць, аудиторію-амфітеатр, автодром для набуття курсантами та студентами майстерності водія автотранспортного засобу. Діють унікальні навчальні аудиторії: зала судових засідань, центр гендерної освіти, зелена кімната для роботи з неповнолітніми дітьми та багато іншого.
Водночас увага приділяється не тільки навчанню, а й вихованню, всебічному розвитку молодої людини. Так, започаткований та успішно працює Університет культури, в рамках роботи якого відбуваються різноманітні культурно-освітні та спортивні заходи, зустрічі з видатними митцями Харківщини. Молодь відвідує художні виставки, театри, галереї тощо. Тобто курсанти живуть яскравим і насиченим життям, притаманним молоді. Вони навчаються, здобувають майбутню професію, щоб упевнено крокувати по життю і гідно нести звання випускника Харківського національного університету внутрішніх справ.
Розширюється і спортивна база навчального закладу. Новий, третій, зал для боротьби обладнано тренажерами та іншим спортивним знаряддям. У ньому займаються і курсанти, й працівники університету у вільний від навчання та роботи час. Побудовано літній майданчик для ігрових видів спорту: футболу, баскетболу, волейболу, а також смугу перешкод, триває озеленення території навколо навчальних та адміністративних корпусів.
Ведеться активна робота з благоустрою навчальної бази №2. Саме тут відбуватиметься реалізація проекту «Моя нова поліція», який проводиться у рамках реформування системи правоохоронних органів. 800 кандидатів нової патрульної служби Харкова на базі ХНУВС навчатимуться та здобуватимуть практичні навички.
Для кожного випускника найзворушливіший момент — прощання з прапором університету, який об’єднав усіх в одну велику дружну родину. Завершилося свято проходженням урочистим маршем.

Фото Ігоря Бублія.