Пропонують оптимізувати порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами органам місцевого самоврядування. Відповідний законопроект Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу.
Під час обговорення документа зазначалося, що ідея залучення представницьких органів місцевого самоврядування для вирішення питань, пов’язаних із наданням надр у користування, заслуговує на всіляку підтримку. Відповідно до статті 140 Конституції місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради. Їх виконавчі органи, що відповідають за економічний та соціальний розвиток та екологічний стан відповідних територій, є повноважними представниками і виразниками інтересів територіальних громад.
Водночас, на думку учасників обговорення, необхідність отримання додаткових погоджень не має стримувати процеси підготовки та організації проведення аукціонів із продажу спеціальних дозволів на користування надрами, ускладнювати чинну процедуру надання спеціальних дозволів тощо.