Сьогодні під час пленарного засідання Конституційної комісії планується презентувати законопроект про внесення змін до Основного Закону в частині децентралізації влади. Голова Верховної Ради, голова Конституційної комісії Володимир Гройсман (на знімку) прокоментував зміни до Конституції в частині децентралізації влади, які пропонують ухвалити.

Глава парламенту відзначив, що Конституційна комісія вже отримала схвальний попередній висновок Венеціанської комісії щодо змін до Конституції України в частині децентралізації влади. У висновку Венеціанської комісії є певні технічні рекомендації, які буде розглянуто Конституційною комісією, після чого напрацьовані зміни до Конституції буде направлено Президентові України. І вже глава держави внесе до Верховної Ради відповідний законопроект.
«Напрацьовані зміни є абсолютно демократичними, європейськими, визнані найавторитетнішою організацією у світі — Венеціанською комісією, яка завжди у своїх пріоритетах ставить верховенство права, права людини і завжди враховує у своїх висновках баланс і противагу влад, — сказав В. Гройсман. — Це означає, що той варіант, який ми запропонували робочою групою, відповідає Європейській хартії про місцеве самоврядування і є європейським. Це перші важливі кроки до децентралізації влади, до побудови ефективної системи місцевого самоврядування».
При цьому глава парламенту зауважив, що Конституційна комісія працюватиме і надалі для напрацювання подальших системних змін у судовій системі, у сфері прав людини та в інших питаннях, які потребують врегулювання у рамках Конституції.
У відповідь на запитання «Голосу України» Голова Верховної Ради окреслив основні положення конституційних змін.

Передбачається:

1. Запровадження поняття громади як базового рівня місцевого самоврядування.
«Це означає, що у селах, селищах і містах буде сконцентровано найбільшу кількість повноважень, фінансових ресурсів», — сказав В. Гройсман.
2. Утворення виконавчих комітетів при районних і обласних радах. Повноваження передаються на рівень громади.
«Це означає, що на зміну призначенцям центральної влади будуть обрані люди, які викликають довіру, — пояснив В. Гройсман. — Ми обираємо районну чи обласну раду, а рада з числа депутатів обирає її керівника».
3. Фінансове забезпечення органів місцевого самоврядування, фінансова децентралізація.
«Органи місцевого самоврядування отримають конституційне право на частину загальнонаціональних податків, — зауважив В. Гройсман. — Це є фундаментальна норма».
4. Повсюдність місцевого самоврядування.
«Зараз є межа одного населеного пункту, є межа іншого населеного пункту, — розтлумачив В. Гройсман. — У цих межах працює орган місцевого самоврядування, тобто міська, селищна, сільська рада, яку ми з вами обираємо, а між цими межами — то є парадокс в Україні — працює державна адміністрація, яку призначають і в якій зовсім інший рівень публічності. Пропонується ж зробити межі населених пунктів дотичними, і це означатиме, що юрисдикція публічних органів, обраних органів, буде повною».
5. Контроль за місцевими органами влади з боку людей, які їх обирають, та з боку держави.
«Запроваджується посада префектів — це європейська норма, — зазначив В. Гройсман. — Префекти матимуть право на призупинення тих актів місцевих органів влади, які суперечитимуть законам. А той орган влади, який прийняв рішення про сепаратизм, порушення територіальної цілісності або суверенітету України, — може бути розпущено».
При цьому Голова Верховної Ради наголосив, що 99 відсотків українців проти будь-якого натяку на сепаратизм і роз’єднання нашої країни.
«Не роби злочин — не буде покарання, — зауважив В. Гройсман. — Так само і тут: не приймай рішення щодо сепаратизму, щодо територіальної цілісності, бо це не твоя компетенція. І не приймай рішення, що становлять загрозу територіальній цілісності й суверенності нашої держави. Я працював більше восьми років на рівні місцевого самоврядування і жодного разу не приймав рішення, яке заперечувало б територіальну цілісність України. Це не каральний засіб, а попереджувальний інструмент. Якщо всі розумітимуть, що коли приймуть рішення щодо сепаратизму, то припинять їх повноваження, ніхто цього не робитиме і буде спокій у країні».
Голова Верховної Ради підсумував: «Це і є та реформа, яка змінить ситуацію в кращий бік в усіх інших сферах життя, у тому числі й охороні здоров’я, в освіті — громади зможуть нормально навчати дітей, бо у них з’являться кошти, конституційно закріплені за ними, соціально-економічному розвитку, почнуть створюватися робочі місця. Це той шлях, яким пройшла Польща, а сьогодні йде Україна. Чим швидше ми це пройдемо, тим швидше досягнемо успіху».
На запитання щодо можливості спеціального статусу для тимчасово окупованих територій Донбасу, глава парламенту повідомив, що до Конституційної комісії не надходило звернення щодо надання Донбасу окремого статусу. «Питання суверенної України лежить у площині тільки всередині України, — наголосив В. Гройсман. — Є закон про особливості місцевого самоврядування на окремих територіях, і цього достатньо, як інструменту, щоб розвивати місцеве самоврядування на окремих частинах України».
Глава парламенту також наголосив, що у змінах до Конституції Автономна Республіка Крим є у складі України і залишається Україною. «Те, що Росія окупувала частину території України означає тільки єдине, що Україна боротиметься за повернення Криму і робитиме це максимально у всі можливі способи, — сказав В. Гройсман. — За Конституцією Україна є унітарною країною з усіма областями, у т. ч. і з АР Крим».
В. Гройсман висловив сподівання, що Верховна Рада і всі політичні сили у ній підтримають запропоновані зміни до Конституції, бо йдеться про передачу державних повноважень на органи місцевого самоврядування. «Президент України засвідчив, що він готовий передати частину своїх владних повноважень органам місцевого самоврядування, — сказав керівник парламенту. — Це саме засвідчив уряд і Прем’єр-міністр. Це має підкріпити Верховна Рада своїми 300 голосами для успішності реформи. Буде забезпечено перехідний період — декілька років — коли має бути приведена у відповідність до Конституції вся законодавча база».
Голова Верховної Ради також сподівається, що парламент до завершення нинішньої сесії — 17 липня — попередньо схвалить зміни до Конституції і направить їх до Конституційного Суду для висновку щодо їх конституційності. А вже у вересні проголосує зміни до Основного Закону остаточно понад 300 голосами. «Я переконаний у тому і вірю в те, що буде більше 300 голосів, оскільки всі зміни дають тільки позитив, жодного негативу в цих змінах немає, — сказав В. Гройсман. — І якщо деякі політичні сили не займуться політиканством, що не виключено, то матимемо парламент, який вперше зробив кроки, які 24 роки ніхто не робив. Це абсолютно реальний план. Велика частина роботи в підготовчому плані вже відбулася і далі — вже питання наявності політичної волі. Але ще раз підкреслюю: якщо хочемо побудувати справжню європейську країну, маємо знайти політичну волю і прийняти рішення і провести ключову реформу. Є у нас найсучасніший літак, який має назву Україна. І для того, щоб цей літак гарно летів і досяг висот, потрібно два компоненти — сучасна система управління цим літаком (йдеться про децентралізацію і місцеве самоврядування) і гарний персонал (державні службовці). Ця ідея має об’єднати всіх, незалежно від політичних партій. Те, що ми пропонуємо, — це дуже чіткий, прагматичний, європейський підхід до успіху».
Глава парламенту також висловився за проведення ще одних місцевих виборів через два роки після місцевих виборів, які відбудуться у жовтні 2015 року. На його думку, це стимулюватиме місцеві органи влади до кращої роботи.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.