Ранкове засідання 30 червня

Новий пленарний тиждень буде напружений — народні депутати мають розглянути низку законопроектів, спрямованих на зростання обороноздатності України, співпрацю з МВФ та іншими міжнародними фінансовими інституціями, а також продовжити реформування правоохоронної системи. На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман висловив сподівання, що пакет законопроектів, пов’язаних з реформою правоохоронних органів, буде винесено на розгляд парламенту в четвер, 2 липня.

А у п’ятницю, 3 липня, пленарне засідання Верховної Ради відвідає Президент Європейського парламенту Мартін Шульц. Під час його візиту до України заплановано підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою і Європарламентом про спільні рамки парламентської підтримки та підвищення інституційної спроможності. В. Гройсман наголосив, що це перша угода між Україною та Європарламентом про «стратегічну взаємодію».

Голова Верховної Ради поінформував про те, що до парламенту надійшов законопроект № 1776 про внесення змін до Конституції України (щодо обмеження недоторканності народних депутатів України та суддів). В. Гройсман доручив Комітету з питань правової політики та правосуддя підготувати законопроект до розгляду в сесійній залі відповідно до норм Регламенту для його попереднього схвалення. Конституційний Суд 19 червня оприлюднив свій висновок щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Основного Закону щодо недоторканності народних депутатів та суддів вимогам статті 157 та 158 Конституції України.

Після виступів від фракцій В. Гройсман також наголосив на потребі проведення реформи з децентралізації влади, яка дасть старт кардинальним реформам і в інших сферах життя, у тому числі й у сфері охорони здоров’я, освіти, збільшить можливість громад впливати на прийняття рішень та отримувати кошти на місцях.

Глава парламенту поінформував, що після спрямування Президентом до парламенту законопроекту про внесення змін до Конституції у частині децентралізації влади Верховна Рада має упродовж двох тижнів розглянути його та проголосувати за направлення до Конституційного Суду. Після того як законопроект повернеться до парламенту із позитивним висновком КС, нагадав В. Гройсман, парламент має проголосувати його і вже на наступній сесії остаточно схвалити 300 голосами. В. Гройсман закликав депутатів об’єднатися довкола реформи з децентралізації влади та взяти на себе політичну відповідальність, щоб відбувся «розрив між пострадянським централізованим минулим України і побудувати шлях до кращого європейського майбутнього і сьогодення».

Приступивши до розгляду питань за порядком денним, парламент прийняв за основу в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції (№ 2087а), поданий Кабінетом Міністрів.

Верховна Рада розглянула низку соціальних законопроектів. Зокрема, парламент спростив надання пільг інвалідам, які не мають права на пенсію — в цілому прийнято внесений урядом проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту інвалідів, які не мають права на призначення пенсії чи соціальних допомог». Законопроектом передбачено, що інваліди, які не мають права на призначення пенсії чи соціальної допомоги, мають право на отримання відповідних пільг на підставі довідки, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту за місцем проживання. Так само на підставі довідки інваліди зможуть отримати й пільги на проїзд.

Народні депутати прийняли в першому читанні два законопроекти, спрямовані на соціальний захист учасників АТО: зміни до статті 11 закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо психологічної реабілітації військовослужбовців після виконання завдань у бойових умовах (№ 686) і зміни до закону «Про судовий збір» (№1329), якими звільнено від сплати судового збору учасників АТО та членів сімей загиблих під час подання судових позовів щодо спорів, пов’язаних з наданням статусу учасника бойових дій або при встановленні факту загибелі військовослужбовця у зоні проведення АТО.

Законопроектом № 2686 пропонується надати військовослужбовцям-учасникам АТО, а також звільненим у запас право на безплатну медико-психологічну допомогу в реабілітаційних центрах та відшкодувати вартість проїзду до них.

Верховна Рада також прийняла у першому читанні законопроект № 2781 «Про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України», який пропонує звільнити від оподаткування в 15% пенсії таких категорій осіб: учасники бойових дій Другої світової війни; інваліди війни; члени сімей загиблих військових.

У цілому прийнято законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України, якими звільняються від ПДВ товари, що ввозяться для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту, які використовуються у ході АТО (№ 2202 і № 2203). Автор законопроекту народний депутат України Олексій Порошенко, представляючи законопроект, зауважив, що податкові пільги діятимуть тимчасово — на період проведення АТО.

Парламент також прийняв у цілому законопроекти «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо граничного розміру орендної плати» (№ 2640), згідно з яким розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності може бути більшим 12% нормативної грошової оцінки, у разі визначення орендаря на конкурентних засадах.

Дослівно

Володимир ГРОЙСМАН: «Якщо ми проведемо децентралізацію — це означатиме, що більшість завдань щодо реформ в країні ми започаткували. Коли ми передамо повноваження, тоді почне нормально розвиватися громадянське суспільство, і український громадянин без залежності його у вигляді «подачок» від чиновника чи депутата. А найкращий захист — це заробітна плата в кишенях і достаток громади».

 

Оксана Продан, Марія Матіос.

 

 

Павло Пинзеник, Олег Кришин.

 

 

Представники фракції Партії «Блок Петра Порошенка»

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.