Ранкове засідання 1 липня 

Парламентська хроніка

Це передбачено ухваленим у другому читанні та в цілому («за» — 244) урядовим проектом закону про внесення змін до статті 143 Закону «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» (реєстр. № 2531).

За словами представниці профільного Комітету з питань національної безпеки та оборони Ірини Фріз, документ спрямовано на посилення контролю за витоком інформації, зокрема з районів проведення антитерористичної операції. Шляхом впорядкування використання мобільних телефонів та інших засобів мобільного зв’язку і передачі інформації військовослужбовцями у мирний час у районах проведення антитерористичної операції, а також в умовах надзвичайного стану чи під час дії особливого періоду на територіях, де ведуться бойові дії. З цією метою і пропонується внести зміни до статті 143 закону.

«Проектом передбачено, що порядок зберігання та користування особистими фотоапаратами, магнітофонами, радіоприймачами, мобільними телефонами, іншими засобами мобільного зв’язку та передачі інформації, комп’ютерною та іншою побутовою радіоелектронною технікою для військовослужбовців, які виконують обов’язки військової служби, встановлюється командиром військової частини», — зауважила парламентарій.

Під час обговорення поправок до даного документа, народні депутати Оксана Корчинська та Олег Ляшко (Радикальна партія) вимагали внести поправку, яка б дозволила медикам оминути таку заборону. Проте депутати не підтримали цю поправку. За словами І. Фріз, це положення зафіксовано у іншому законопроекті — реєстр. №2154. Цей документ — зміни до Закону «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» щодо використання персональних пристроїв бездротового доступу — розглядався наступним.

Ним пропонувалося доповнити Статут внутрішньої служби ЗСУ додатком 20, яким встановлювався порядок використання мобільних телефонів та інших засобів мобільного зв’язку і передачі інформації військовослужбовцями. Обговорення даного проекту закону було напрочуд гарячим. О. Корчинська (Радикальна партія) закликала взагалі не підтримувати даний проект, бо його ухвалення паралізує фронт. «Документ не вирішує, а породжує проблеми. Достатньо урядового законопроекту. Він лише додасть проблем фронту, командирам, бійцям і паралізує шпиталі, цивільні лікарні. Прошу не підтримувати цей законопроект», — наголосила вона.

Позафракційний Володимир Парасюк також переконував, що законопроект підтримувати не можна. «Мобільний — це єдиний зв’язок з передовою. Про які рації, про який спецзв’язок ви говорите? Його немає», — підкреслив він. Доповідач з даного питання, парламентарій Іван Вінник (БПП) у відповідь зауважив, що у профільному комітеті представлені всі комбати з числа народних депутатів. «Це виважене рішення комітету, а не моя особиста думка», — заявив він, повідомивши, що комітет пропонує підтримати даний проект закону. Однак «за» проголосував лише 141 депутат. Так само забракло голосів для того, аби відправити документ на повторне перше читання. Тож він вважається відхиленим.

Натомість Верховна Рада в цілому ухвалила зміни до деяких законів України щодо удосконалення порядку речового забезпечення військовослужбовців. Даним законом на Міністерство оборони покладено повноваження із розроблення та затвердження зразків військової форми одягу, зразків спеціального одягу, взуття та спорядження військовослужбовців, засобів індивідуального захисту та інших предметів речового майна для всіх військових формувань.

Верховна Рада ратифікувала також два документи, що передбачають співпрацю з НАТО. Перший — Угода про співробітництво у сфері підтримки між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки та постачання (ОНПП). За словами заступника міністра оборони Ігора Долгова, необхідність ратифікації документа зумовлена тим, що згідно з його положеннями оподаткування, митні платежі та привілеї персоналу вищеназваної організації НАТО здійснюються за іншими правилами, ніж ті, що визначені законодавством України. А саме: звільнення від оподаткування та митних платежів і надання привілеїв персоналу організації НАТО з підтримки та постачання. «За» проголосували 245 народних депутатів.

Другий — Меморандум про домовленість між урядом України та Організацією НАТО зі зв’язку та інформації, яка представлена Генеральним менеджером Агенції НАТО із зв’язку та інформації, стосовно співробітництва з питань консультацій, управління, зв’язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру» («за» — 267). Як зауважив І. Долгов, прийняття проекту створить правові підстави щодо виконання українською стороною внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання меморандумом чинності, що, у свою чергу, створить підгрунтя для співробітництва між урядом України та вищезазначеною організацією НАТО, визначить основні принципи співробітництва з питань консультацій, управління, зв’язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру». «Все це робиться з метою реалізації трастового фонду НАТО щодо удосконалення системи зв’язку та автоматизації Збройних Сил України», — повідомив заступник міністра оборони.

Крім того, парламент ратифікував Протокол про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті, Протокол про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті та Угоду між Кабінетом Міністрів України і урядом Республіки Білорусь про порядок перетину українсько-білоруського державного кордону жителями Рокитнівського району Рівненської області України і Столинського району Брестської області Республіки Білорусь.

Оголошуючи традиційну 30-хвилинну перерву, Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій закликав колег максимально вивчити документи стосовно законопроекту про касові апарати. Ще на початку ранкового засідання він повідомив, що у вівторок до пізнього вечора тривали консультації щодо законопроекту «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів) (реєстр.№ 1088).

«З цього питання вдалося знайти компромісне рішення, яке б не робило великого навантаження на підприємців, а також було прийнятне для МВФ. Позиція була прийнята спільно фракціями коаліції та уряду. Нині готуються порівняльні таблиці. Щойно їх буде роздано, цей законопроект буде поставлено на голосування. Переконаний, його буде підтримано», — наголосив А. Парубій.

Уже після перерви голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна (БПП) зауважила, що внаслідок доопрацювання проекту закону до другого читання він на 90% став ліберальним документом. «Це значний прорив у фіскальному навантаженні, чого не було вже багато років», — сказала вона.

За словами Н. Южаніної, після проведення додаткових консультацій було запропоновано компромісне рішення для мікробізнесу, в якого обсяг річного доходу не перевищує 1 млн. грн. Так, пропонується через внесення змін до Податкового кодексу встановити, що касові апарати не застосовують платники єдиного податку 1-ї групи, 2-ї та 3-ї груп (фізичні особи-підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, в яких протягом календарного плану обсяги доходу не перевищують 1 млн. грн. Така система, вважає депутат, дозволить задовольнити вимоги малих підприємців, в яких працює один-два працівники.

У свою чергу, міністр фінансів Наталія Яресько зауважила, що у ході консультацій також було досягнуто домовленості про відтермінування здійснення перевірок до першого вересня поточного року.
За проект закону у редакції профільного комітету в цілому проголосувало 248 народних депутатів.

Дослівно

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна: «У разі перевищення у календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн., застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим і розпочинається з першого числа місяця першого кварталу, наступного за виникненням такого перевищення та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку».

 

 

Сергій Рибалка (ліворуч), Іван Куліченко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.