У Києві назріває черговий будівельний скандал. Мешканці Солом’янського району столиці б’ють на сполох: житловий масив Відрадний може втратити єдине місце для відпочинку та безплатних занять спортом. За словами мешканців, стадіоном Національного авіаційного університету, що на проспекті Космонавта Комарова, 1, зацікавилися забудовники. На місці бігових доріжок та футбольного поля начебто планують спорудити житлові багатоповерхівки. Нічого дивного: спортмайданчик розташований впритул до улюбленої «жертви» будівельників — зеленої зони. «Стадіон, узагалі-то, фактично розташований на території парку відпочинку «Відрадний». Переконаний: з забудови стадіону розпочнеться масштабний наступ на сам парк», — непокоїться місцевий мешканець Микола. Вчора разом із однодумцями він вийшов пікетувати будівлю КМДА.

«Цьому стадіону уже півстоліття, і він має свою історію: саме на ньому відбулося становлення українського гандболу. Споруді, без перебільшення, немає альтернативи», — розповідає пан Микола. У постійне користування НАУ стадіон Київська міська рада передала у лютому 2007 року. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розміром понад 38 га затвердили для «будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу навчальних, спортивних, господарських будівель, гуртожитків та житлових будинків». Після цього активізувались і місцеві мешканці: почалась забудова парку «Відрадний» по периметру. Тоді, щоправда, усе обмежилось збором підписів проти зведення багатоповерхівок, які чиновниками та забудовниками лишились непоміченими. Та коли почалися роботи з буріння уже безпосередньо на стадіоні — громада повстала. «Уже зібрано близько 1600 підписів проти знищення стадіону. Цей процес триває постійно. Ми вийшли на пікет до будівлі КМДА зі своїми вимогами: припинити будь-які будівельні роботи на стадіоні та повернути його у власність громади міста. Бо, на нашу думку, НАУ розпоряджається ним не зовсім в інтересах відрадненської громади», — пояснив один із організаторів «руху опору» Валентин. Цього разу протестувати обіцяють рішучіше.
Між тим, жодної офіційної інформації щодо планів забудувати стадіон у відкритому доступі немає. Раніше кілька разів у коментарях для ЗМІ потенційний забудовник — компанія «Житлоінвестбуд-УКБ» — озвучував плани знести старий стадіон, на його місці звести житлові багатоповерхівки, а вже поруч із ними — новий стадіон. Та зараз концепція змінилась. «Враховуючи поганий стан стадіону, університет (НАУ) розглядає можливість про проведення його реконструкції. Відповідно, КП «Житлоінвестбуд-УКБ» виконує на замовлення НАУ топографо-геодезичні та інженерно-геологічні вишукування для підготовки передпроектних пропозицій з реконструкції стадіону... На земельній ділянці, на якій розташований стадіон НАУ, а також на прилеглих до стадіону територіях КП «Житлоінвестбуд-УКБ» не веде будівництва чи будь-яких підготовчих робіт до будівництва житлового комплексу або інших об’єктів», — йдеться в офіційних повідомленнях прес-служби КП.
Проте громада переконана: диму без вогню не буває. І якщо плани забудувати стадіон уже прозвучали, то колись їх спробують втілити у життя. У занадто гарному місці він знаходиться! Тому без допомоги міської влади тут не обійтися. Зі свого боку кияни обіцяють тримати оборону всіма можливими способами.
Дізнатися позицію керівництва Національного авіаційного університету «Голосу України» не вдалося. Як пояснили у приймальні в. о. ректора Володимира Харченка, нині офіційно коментувати це питання керманичі вишу відмовляються. Не на диктофон обіцяючи, що жодного будівництва на території стадіону не буде.

 

 

Учасники учорашніх акцій протесту біля будівлі КМДА.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.