Ранкове засідання 2 липня

На початку пленарного засідання народні обранці розглянули низку кадрових питань. Парламент схвалив постанову про звільнення Ігоря Шевченка з посади міністра екології та природних ресурсів — за відповідний проект постанови (№ 2172) проголосували 235 депутатів. Постанову було розглянуто без обговорення. Однак уже після голосування лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що міністру треба було надати слово для виступу. 

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко також висловив подив, чому це питання не обговорювалося в сесійній залі й чому не було сказано нічого про те, що міністра звільнено за корупцію. «Чому ми протягуємо міністрів, як кота у мішку, і звільняємо, як кота у мішку?» — риторично запитав О. Ляшко. Водночас лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко закликав «затиснути в кулак усі емоції» та розпочати працювати над порядком денним і над втіленням у життя важливих реформ. Вадим Рабінович («Опозиційний блок») запропонував створити тимчасову слідчу комісію для розслідування всіх фактів корупції в уряді. Єгор Соболєв («Самопоміч») висловив думку, що потрібна відверта дискусія, чому помилилися під час призначення міністра екології, щоб не повторити помилок. Водночас депутат закликав відправити у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Верховна Рада також ухвалила проект постанови про призначення Василя Грицака на посаду голови Служби безпеки України. Глава парламенту Володимир Гройсман поінформував, що надійшло відповідне подання Президента, а представник Президента у Верховній Раді Степан Кубів заявив, що подання про призначення В. Грицака «не було раптовим», кандидат зустрівся з усім депутатським корпусом і всі політичні сили дуже відповідально поставилися до такого призначення з урахуванням усіх викликів сьогодення.

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський («Народний фронт») заявив, що кандидат на посаду голови СБУ — це «людина, яка бореться за державу не у «Фейсбуці» чи проведенням порожніх прес-конференцій, демагогією, а шляхом реальної роботи для захисту нашої держави». Комітет підтримав кандидатуру Василя Грицака на посаду голови СБУ майже одностайно — один утримався.

Своєю чергою голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв заявив, що фракція «Самопоміч» не підтримуватиме кандидатуру В. Грицака, оскільки під час його керівництва Антитерористичним центром СБУ було допущено багато помилок. Окрім того, зауважив Є. Соболєв, викликає подив декларація В. Грицака і володіння розкішними авто.

Представник фракції «Блоку Петра Порошенка» Олексій Савченко наголосив, що Василь Грицак є хорошим фахівцем у сфері безпеки і за нинішньої ситуації й загрози тероризму варто використати його потенціал.
Фракція «Батьківщина», за словами Андрія Кожем’якіна, також вирішила підтримати кандидатуру В. Грицака, «бойового генерала», котрий має великий досвід роботи у спецслужбі, пройшов усі кар’єрні щаблі, працював в АТО. Промовець закликав «припинити експерименти над посадами».

Зрештою, за призначення В. Грицака головою СБУ проголосували 340 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні з урахуванням поправок народних депутатів проект закону «Про Рахункову палату» (№ 2072), внесений Президентом як невідкладний — 255 «за», 11 — «проти».

Закон визначає організацію, повноваження, принципи діяльності Рахункової палати та гарантії її незалежності, порядок призначення на посади членів палати.

Проектом закону встановлюється, що Рахункова палата від імені Верховної Ради здійснює контроль за надходженням коштів до державного бюджету та їх використанням. Рахункова палата є державним колегіальним органом, наділена організаційною, функціональною та фінансовою незалежністю, самостійно планує свою діяльність.

Законопроектом передбачається закріпити повноваження Рахункової палати щодо здійснення аудиту ефективності та фінансового аудиту, зокрема, щодо надходження коштів до державного бюджету та їх використання, дотримання бюджетного законодавства, обслуговування і погашення державного боргу, контролю за діяльністю Національного банку, банків та інших фінансових установ у частині обслуговування ними коштів держбюджету.

Проектом визначаються склад та структура Рахункової палати, правовий статус її членів та державних службовців її апарату, а також організація роботи, порядок діяльності Рахункової палати та відносини з іншими державними органами.

Передбачається, що Рахункова палата складатиметься з 15 членів, строк повноважень яких становитиме дев’ять років без права призначення на новий строк. Це відповідає досвіду європейських країн, зокрема Великої Британії і ФРН.

Запропонована гранична чисельність працівників Рахункової палати становить 401 працівник, з них 386 працівників — гранична чисельність апарату Рахункової палати.

Діяльність Рахункової палати, згідно з законом, ґрунтується на принципах законності, незалежності, об’єктивності, безсторонності, гласності та неупередженості.

Парламент також ухвалив проекти законів про внесення змін до деяких законів України, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру, про внесення змін до Закону «Про звернення громадян».

Перед обідньою перервою депутати ухвалили рішення працювати на вечірньому пленарному засіданні до 21-ї години.

 

Рефат Чубаров (у центрі).

 

 

Василь Грицак.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.