Вечірнє засідання 
2 липня
Народні депутати засідали аж до дев’ятої вечора, ухвалили низку резонансних законопроектів, не обійшлося і без позапланових перерв, нарад для консультацій, гострих суперечок та емоцій.
Непросто пройшли через сесійну залу проекти законів, спрямовані на реформування правоохоронної системи.
Після бурхливого обговорення у другому читанні та в цілому 278 голосами прийнято проект закону «Про Національну поліцію» (№ 2822). До другого читання депутатами було внесено 549 поправок. Доповідач — лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко.
Закон, який він назвав «революційним», регулює реформу, яка має відбуватися у найважливішій силовій структурі — Міністерстві внутрішніх справ.
Із другої спроби парламент ухвалив у цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про прокуратуру» (щодо удосконалення та особливостей застосування окремих положень)» № 2667 — 228 «за». Законопроектом визначено процедуру добору прокурорських кадрів через проведення відкритого конкурсу, діяльність системи органів прокурорського самоврядування, формування кваліфікаційної дисциплінарної комісії прокурорів. Законом також передбачено створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і спецпрокурорів. Найбільшу дискусію у сесійній залі викликали норми про порядок призначення керівника антикорупційної прокуратури та як і за якими квотами від парламенту та Генпрокуратури формуватиметься конкурсна комісія з обрання антикорупційних прокурорів. Зрештою, народні депутати підтримали поправку, яку запропонував Андрій Кожем’якін: до складу конкурсної комісії з призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури входитиме сім представників від Верховної Ради і чотири представники від Генеральної прокуратури.
У прокуратурі за новим законом залишиться єдина вертикаль — призначатиме на адміністративні посади Генеральний прокурор за результатами відкритого конкурсу. Тож із 15 липня українська прокуратура запрацює за європейським форматом. Фракції «Самопоміч» та Радикальної партії не голосували законопроект, оскільки їхні поправки не було враховано, і на знак протесту вони залишили сесійну залу. 
Депутати також прийняли у другому читанні та в цілому проекти законів «Про органи внутрішніх справ», «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій».
Під завісу на голосування було винесено проект закону «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті» № 1558-1 і 229 голосами прийнято в цілому, після чого глава парламенту Володимир Гройсман одразу закрив вечірнє засідання.
Законопроект № 1558-1, ухвалення якого вже тривалий час вимагали під стінами парламенту мітингувальники — валютні позичальники, передбачає реструктуризацію кредитів в іноземній валюті за курсом, який був встановлений НБУ на дату оформлення такого кредиту — в тому числі й 5,05 гривні за долар, і мораторій на стягнення майна. 

Особливостями закону про Національну поліцію, зокрема, Є:

При прийомі на службу в Національну поліцію на всі посади проводиться відкритий конкурс із використанням поліграфа, «детектора брехні».
Керівник Національної поліції призначатиметься Кабінетом Міністрів за поданням міністра внутрішніх справ і повинен обов’язково мати професійний стаж у силових структурах. У подальшому керівник Національної поліції самостійно формуватиме структуру і призначення всієї поліцейської вертикалі.
Керівництво Національної поліції в центрі і на місцях призначається за контрактом на чотири або два роки, що захистить професіоналів від змін у політичній ситуації в Україні.
У законі чітко виписані права і обов’язки поліцейського — в яких випадках він має право зупинити, оглянути чи затримати особу, застосувати до неї певні поліцейські заходи — кайданки, гумовий кийок, водомети, газові, шумові гранати і вогнепальну зброю. Чітко прописано, які заходи щодо громадян має право застосувати працівник поліції. Невиконання цих положень буде кримінально караним.
Орган місцевого самоврядування може проголосувати недовіру начальнику Національної поліції.

 

Заступник міністра МВС України Екатерина Згуладзе-Глуксманн та міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.