Ранкове засідання 3 липня

До цього закликав українців Президент Європарламенту Мартін Шульц під час виголошення своєї промови Верховній Раді. Крім народних депутатів, у сесійній залі був присутній Президент Петро Порошенко, представники Європейського Парламенту, урядовці. І мало не кожну тезу виступу М. Шульца парламентарії зустрічали аплодисментами. 
А розпочали народні депутати роботу із традиційної для п’ятниці години запитань до уряду. Спочатку заслухали міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка. Він повідомив: незважаючи на складнощі, весняно-польові роботи успішно завершені. Всього ж аграрії засіяли 26,5 мільйона гектарів, що відповідає минулорічному показнику. Зерновий клин становить 14,8 мільйона гектарів (із них озимих — 4,9 мільйона). «Пустої землі немає, а посіви в доброму та задовільному стані», — запевнив міністр. Цьогоріч очікують на урожай щонайменше 60 мільйонів тонн.
Особливу роль під час посівної на тлі кризової ситуації з девальвацією гривні відіграли інтервенції Аграрного фонду, наголосив міністр. Адже фактичні витрати сільського господарства цього року становили 67,6 мільярда гривень, тоді як торік вони сягали 42 мільярдів. Банківське фінансування з цієї суми становить тільки 8,2 мільярда гривень.
Особлива ситуація склалася на Донбасі. На тих землях, де в Луганській та Донецькій областях не ведуться бої, засіяно 96 відсотків площі. Натомість на тимчасово окупованих територіях майже половина земель пустує. Цей показник навіть більший, ніж у Другу світову війну. Відтак, прогнозує міністр, на цій території з осені ціни на харчі ще більше дорожчатимуть. Не краща картина й у Криму — тут за півтора року зруйновано те, що напрацьовували десятиліттями.
Міністр Юстиції Павло Петренко звернувся до парламентаріїв з проханням ще на цій сесії підтримати у першому читанні чотири законопроекти, які стосуються децентралізації сервісів та реєстраційних послуг, що надаються органами державної влади.
«Мін’юст є першим міністерством, яке відмовляється від своїх повноважень, — сказав П. Петренко. — Мої попередники впродовж багатьох років лише концентрували ці повноваження. Під благими закликами ціль була одна — збір хабарів». Внаслідок запропонованих змін місцеві бюджети отримають додатково близько мільярда гривень, які зможуть витратити на ремонт доріг, будівництво дитячих садків тощо.
Заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян поінформував про роботу Укравтодору. Орієнтовна вартість капітального ремонту одного кілометра дороги нині становить від 15 до 40 мільйонів гривень, а поточний ремонт коштуватиме від трьох до п’ятнадцяти тисяч. Здебільшого ці роботи виконують приватні дорожні будівельні компанії. Урядовець повідомив: на сайті міністерства є інтерактивна карта, де будь-який бажаючий може прив’язати реальну вартість робіт на конкретній ділянці дороги до суми, яку правлять за ремонт, і повідомити міністерство в режимі он-лайн.
Урядовець також повідомив про відставку Дениса Антонюка з посади голови Державіаслужби. Сталося це на колегії міністерства за рішенням Прем’єр-міністра. Водночас почалося службове розслідування діяльності його на цій посаді.
Після перерви парламентарії розглянули пропозиції Президента до проекту змін до Закону «Про Національну гвардію». Проте сигнальне голосування вже традиційно показало, що в п’ятницю в сесійній залі недостатньо парламентаріїв для того, щоб ухвалювати важливі документи. Тож Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про перехід до виступів народних депутатів.