Україна вперше відсвяткувала День Військово-Морських сил і День працівників морського та річкового флоту за новим стилем — у першу неділю липня. Миколаївці й гості міста на мостах і набережних ще напередодні заходу зустрічали бойові кораблі ВМС України (на знімку внизу). 

В Одесі святкування стартувало з ритуалу врочистого підняття Військово-Морського прапора й прапорів розцвічування (на знімку праворуч). А от подальші гуляння стали розвагою й для всіх одеситів: велопробіг у тільниках, відвідування військових кораблів, морський фестиваль із різними майстер-класами й величезний торт-корабель — кожен міг знайти для себе справу й частування.

В урочистому мітингу на борту одеського фрегата «Гетьман Сагайдачний» взяли участь міністр оборони України Степан Полторак, командувач ВМС ЗС України Сергій Гайдук, глава Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі й інші офіційні особи. Під час урочистої церемонії нагородження 147 військових моряків, ветеранів флоту та працівників морського і річкового флоту одержали свої заслужені нагороди. Орденом «За мужність» 3 ступеня було нагороджено і старшого сержанта Олександра Стрелюка, який героїчно загинув під час виконання завдань у зоні АТО. Нагороду загиблого отримала його дружина.

У велопробігу, організованому активістами Одеси, брав участь і глава Одеської області Міхеіл Саакашвілі:

— Нас чимало, і ми всі в тільняшках. Навіть дощ не зіпсував нам настрій.

А от справжній ажіотаж викликала можливість відвідати військові кораблі. Найбільшою популярністю користувався флагман українського військового флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний», потрапити на який можна було, лише відстоявши велику чергу.

Одеська область.

  Фото Олександра Кремка, Андрія Новака (Укрінформ).