Делегація Верховної Ради України бере участь у роботі XXІV щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ в Гельсінкі (Фінляндська Республіка). До складу української делегації входять народні депутати України А. Герасимов (глава делегації), Н. Агафонова, С. Висоцький, Г. Гопко, М. Найєм, І. Попов, О. Семерак та Н. Шуфрич.

У роботі XXІV щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, головною темою якої є: «Пам’ятаючи про принципи Гельсінкського заключного акта» — основного документа ОБСЄ, Гельсінкського заключного акта, який був підписаний у столиці Фінляндії у 1975 році, беруть участь понад 300 парламентаріїв із 57 країн-учасниць Організації з безпеки та співробітництва в Європі та представники багатьох асоційованих країн і міжнародних організацій.
З вітальними промовами до учасників форуму звернулися президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо, міністр закордонних справ Фінляндської Республіки Тімо Сойні та президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва.
Президент Фінляндської Республіки у виступі відзначив нагальну необхідність врегулювання ситуації в Україні, яка порушує безпекову архітектуру в Європі. За його словами, найголовнішою метою на сьогодні є дотримання припинення вогню на сході України. С. Нііністьо наголосив, що Мінські домовленості є єдиним шляхом мирного розв’язання конфлікту.
Міністр закордонних справ Тімо Сойні також відзначив важливість імплементації Мінських домовленостей, які є передумовою для забезпечення стійкого миру, підтримки суверенітету та територіальної цілісності України.
Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва у виступі підкреслив, що дії Росії стосовно України повністю порушили принципи Гельсінкського заключного акта, відзначивши неможливість врегулювання кризи без безпосередньої участі Російської Федерації.
ХХІV щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ традиційно відбувається у форматі загальних пленарних засідань та в рамках трьох комітетів: з політичних питань і безпеки; з економічних питань, науки, технології і довкілля та з демократії, прав людини і гуманітарних питань.
Учасники сесії голосуватимуть по резолюціях трьох комітетів і по 13 додатковим пунктах, спрямованих на модернізацію ОБСЄ, найбільшої регіональної організації з питань безпеки в світі, в річницю відзначення підписання Гельсінкських угод 1975 року.
Резолюція І Загального комітету Асамблеї з політичних питань і безпеки засуджує триваючі порушення припинення вогню в Україні, «глибоко шкодує з приводу грубих порушень основних принципів ОБСЄ Російською Федерацією в контексті конфлікту», наполегливо закликає усі сторони в конфлікті забезпечити вільний доступ для спостерігачів ОБСЄ і закликає Росію повною мірою використовувати свій вплив на незаконних сепаратистів в Україні в інтересах дотримання ними всіх зобов’язань до Мінських угод. Автор резолюції Маргарета Седерфельт (Швеція), доповідач Першого загального комітету Асамблеї, у своєму проекті резолюції висловила занепокоєння з приводу трагічних подій і загибелі людей в Україні і підкреслила роль ОБСЄ в залученні всіх сторін до конструктивного діалогу, моніторингу та підтримки виконання всіх принципів і зобов’язань ОБСЄ на місцях, запобігання подальшій ескалації кризи і заохоченні дипломатичного процесу з метою мирного врегулювання кризи.
ІІ Загальний комітет з економічних питань, науки, технологій і навколишнього середовища розгляне головне питання, яке лежить в основі міжнародного співробітництва, а саме — в контексті економічного й екологічного виміру. Проект резолюції закликає усі держави-учасниці ОБСЄ в дусі Гельсінкі активізувати зусилля щодо пошуку і втілення в життя комплексних рішень наших спільних екологічних та економічних проблем, включаючи питання продовольчої та водної безпеки, зміни клімату, енергетичної безпеки, міграції та вдосконалення управління фінансовими інститутами і нагляду над ними, а також закликає держави-учасниці проводити на місцевому, національному та регіональному рівнях політику щодо зменшення наслідків зміни клімату та адаптації до таких змін і з цією метою напрацьовувати нові двосторонні та багатосторонні угоди.
ІІІ Загальний комітет з питань демократії прав людини і гуманітарних питань розгляне резолюцію, що включає в себе заяви та рекомендації про кризу в і навколо України, включаючи випадки політично мотивованого позбавлення волі, застосування смертної кари, дискримінаційного поводження, в тому числі з мігрантами та біженцями, переслідування журналістів і правозахисників. Автор резолюції Гордана Коміч (Сербія) засуджує тривале переслідування і тюремне ув’язнення на політично мотивовані звинувачення журналістів і правозахисників в декількох країнах-членах ОБСЄ.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Довідково

У роботі XXІV щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, головною темою якої є: «Пам’ятаючи про принципи Гельсінкського заключного акта» — основного документа ОБСЄ, Гельсінкського заключного акта, який був підписаний у столиці Фінляндії у 1975 році, беруть участь понад 300 парламентаріїв із 57 країн-учасниць Організації з безпеки та співробітництва в Європі та представники багатьох асоційованих країн і міжнародних організацій.