Процес добровільного об’єднання громад в Одеській області набирає обертів із кожним днем. Низка сільських і селищних рад у різних районах області, які першими побачили перспективи та переваги реформи, уже отримали згоду прилеглих сіл на об’єднання і перейшли до етапу створення робочих груп. Для завершення процесу об’єднання селяни чекають, щоб сесія Одеської обласної ради затвердила Перспективний план формування територіальних громад. Без цього документа рухатися далі не можна.
У кожного представника громади є своє бачення причин об’єднання та перспектив, які воно дасть, але більшість сходиться в тому, що це необхідно, за цим майбутнє і в остаточному підсумку в інтересах самих громад.
Село Авангард Овідіопольського району Одеської області у виправдання своєї назви негайно, одним із перших приступило до обговорення та втілення в життя планів з об’єднання. Сільський голова Сергій Хрустовський розповів, що в них у селі питання об’єднання почали обговорювати відразу після прийняття у Верховній Раді закону в лютому цього року. Зібралися депутати, виконком, активісти, громадськість. У процесі обговорення селяни побачили великі перспективи для розвитку своєї громади. Звернулися до сусідів, щоб разом вирішити, чи варто об’єднуватися і кому. Представники різних сіл відвідували сесії сільрад один одного. У результаті спільно дійшли висновку, що разом зручніше та вигідніше. Згоду дали шість населених пунктів на об’єднання в загальну громаду із центром у селі Авангард. Сергій Хрустовський вважає, що зиск від цього очевидний.
«Наприклад, яка перспектива для нашої громади. 60% податку на доходи фізичних осіб залишатиметься в об’єднаній громаді. Для Авангардівської сільради це 16 млн. грн. Це великі кошти», — зазначив сільський голова.
Представники громад Великомихайлівського району Одеської області відзначили перспективи об’єднання після відвідування семінару з розроблювачами закону, який проводила Одеська облрада в березні цього року. Голови сіл і селищ вирішили ретельніше обговорити це питання, чим об’єднання може поліпшити життя громад і які питання повинні стати в пріоритеті. На спільній нараді сільські голови району вирішили створити чотири об’єднання. Великомихайлівська сільрада запропонувала п’яти сусіднім селам об’єднатися. Причому при виборі враховувалося перш за все зручність селян. «Передусім стоїть мета — як людям зручно добиратися до центру громади й одержувати послуги. Вони не повинні відчувати від цього жодних незручностей», — заявила голова Великомихайлівки Тетяна Жарська. Проте у процесі обговорення переваг об’єднання в райцентр почали звертатися й інші сільські голови, які не одержували пропозиції. Зрештою, об’єднання із шести зросло до десяти населених пунктів, що ще раз свідчить про те, що ця ініціатива дуже приваблива в регіоні, а об’єднання відбувається винятково на добровільній основі. За словами Тетяни Жарської, громади відзначили вигідність того, що «податки, які залишатимуться в сільському бюджеті, будуть використані за рішенням громади, а не треба ходити із простягнутою рукою до глави райадміністрації, адже на сьогодні ці кошти акумулюються в районному бюджеті».
Голова сільради Красносілки Комінтернівського району Микола Майдебура відзначив, що він 30 років керує селом і, як ніхто, знає його проблеми, які схожі з іншими селами країни, і цей досвід дає йому цілковиту впевненість, що децентралізація влади та делегування повноважень на місця просто вкрай необхідні нашій державі. Микола Майдебура радить представникам сільських громад бути далекоглядними, не боятися тиску, не боятися брати відповідальність на себе та захищати інтереси своєї громади.

Одеська область.