На півдні збирання зернових підмочили дощі

В Україні вже намолотили понад 2 мільйони тонн зерна нового врожаю. Про це повідомив під час селекторної наради заступник міністра аграрної політики та продовольства Володимир Лапа.
Загалом обмолочено 620 тисяч гектарів за середньої врожайності 30,5 ц/га, що на 2 центнери вище, ніж минулого року.
«Темпи робіт дещо стримують дощі. Проте збирання ранніх зернових та зернобобових триває фактично в усіх областях України, крім Сумської та Чернігівської, де хліба ще достигають. За декілька днів жнива розпочнуться на всій території», — зазначив директор департаменту землеробства та технічної політики міністерства Володимир Топчій.  Для проведення жнив планують залучити майже 50 тисяч зернозбиральних комбайнів. Середнє навантаження на кожний — 213 га, інформує прес-служба Мінагрополітики.
У зоні особливої уваги аграріїв й осінній засів під урожай 2016 року. Зокрема, йдеться про своєчасну підготовку ґрунту, придбання насіння, міндобрив та інших ресурсів.
На Волині у ТзОВ «П’ятидні», яке очолює депутат обласної ради Валерій Діброва, вже зібрали озимий ячмінь. Кожен із 250 гектарів у середньому видав по 85 центнерів зерна, повідомляє наш кореспондент Максим СОЛОНЕНКО.
Триває в області й обмолот ріпаку. Так, у СГПП «Рать» Луцького району завершують збирання цієї олійної культури на площі 350 га. Врожайність перевищує сорок центнерів з гектара.
Майже вдвічі вищим обіцяє бути намолот пшениці — у «Раті» комбайни на хлібні поля вийдуть наступного тижня. Як розповів директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко, загалом в області зерновими і зернобобовими зайнято 270 тисяч гектарів. Врожай обіцяє бути високим. Так, озимий ячмінь, якого посіяно 5,5 тисячі гектарів, що на тисячу гектарів більше, ніж торік, дає в середньому понад 50 центнерів.
Розраховують на гарний врожай і на Кіровоградщині. Збирання ранніх зернових розпочалося у Вільшанському, Гайворонському, Голованівському та Ульяновському районах.
За повідомленням директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергія Коренюка, на перших п’яти тисячах гектарів (1% площ) вже зібрано озимий ячмінь. Середня врожайність — 32 ц/га.
Спочатку достигають слабкі та зріджені посіви, тому загалом в області очікують на вищі намолоти. Свої корективи вносить погода. У весняно-літній період у районах випало від 28 до 186 мм опадів, повідомляє наш власкор Петро МЕЛЬНИК.

 

На полях СГПП «Рать» завершується збирання озимого ріпаку.

 

Юрій Горбенко (ліворуч) і директор СГПП «Рать» Віктор Шумський урожаєм задоволені.

Фото надані Волинською ОДА.