Президент України Петро Порошенко 8 липня з робочою поїздкою відвідав Одеську область. Під керівництвом глави держави в Одесі відбулась нарада з головами обласних і Київської міської державних адміністрацій і керівниками центральних органів влади та правоохоронних органів.

Селфі із Президентом

До будівлі Одеської облдержадміністрації, де проходила нарада, Президент прибув з кортежем з одного автомобіля ДАІ й мікроавтобуса супроводу, без перекриття вулиць і навіть ручного регулювання світлофорів. Там уже зібралися кілька сотень одеситів з метою привітати главу держави (на знімку). Мама з малям на руках попросила першу особу країни зробити селфі на її телефон — буде що показати доньці, коли виросте. Жінки старшого віку намагалися (і не без успіху) обійняти Президента. Петро Порошенко був щиро зворушений привітним прийомом. «Дякую вам за те, що ми разом змінюємо Одесу. На сьогоднішній день не тільки очі України — очі усього світу дивляться на Одесу: чи змінимо ми, чи переможемо, чи здійснимо реформи», — звернувся до одеситів глава держави. «Переможемо!» — відповіла Одеса.

Місце корупціонерів і хабарників — за гратами

Зовсім інакше Президент України повів розмову з чиновниками, що зібралися в сесійному залі Одеської облради. Головними на нараді були питання боротьби з корупцією, протидії контрабанді, боротьби із сепаратизмом і залучення інвестицій. І тут глава держави чітко дав зрозуміти, що місце корупціонерів і хабарників — за ґратами. А слідом за винищуванням корупції прийдуть і інвестори.
Петро Порошенко відзначив три основні напрями діяльності регіональної влади в країні.
По-перше — протидія корупції. «Починати очищення ми будемо серед силовиків. Перші опиняться за ґратами міліціонери, прокурорські й працівники СБУ», — зазначив Президент.
По-друге — безпека держави. «Ми повинні скоординувати дії, щоб зупинити гідру сепаратизму, щоб не дати дестабілізувати ситуацію всередині областей, усередині країни», — повідомив Петро Порошенко.
Третє — інвестиції, зростання економіки.
Одним із дієвих методів боротьби з корупцією Петро Порошенко вважає заборону випускати корупціонерів, яких упіймали «на гарячому», під заставу. Він звернувся до народних депутатів із проханням внести зміни до законодавства й позбавити можливості випускати корупціонерів, пійманих «на гарячому», під заставу».
Ще одним бичем для економіки України є контрабанда, яка завдає багатомільярдної шкоди економіці країни. Петро Порошенко виступив з ініціативою повернути норму про кримінальну відповідальність за контрабанду, яка діяла в країні до 2011 року.
Президент розповів про плани зі створення нового митного термінала в Одесі. На сьогоднішній день розробляється проект нового термінала, де буде встановлено нечувані строки проходження контролю, а також заборону безпосереднього контакту між підприємцями і бюрократами. І вводиться новий прозорий офіс ефективних державних сервісів.

Прикордонний коридор

Петро Порошенко особливу увагу звернув на необхідність розвитку інфраструктури прикордонних регіонів.
Для Одеської області прикордонне співробітництво обіцяє розвиток і додаткові інвестиції, завдяки представленим Президентом планам зі створення економічного коридору Україна—Румунія—Болгарія.
П. Порошенко повідомив, що проведено консультації із президентом Болгарії, планується провести переговори з Румунією, щоб створити коридор Одеса—Румунія—Болгарія (Софія). «Будуть інвестиції та експорт українських товарів, ми залучимо гроші Європи, щоб це стало символом того, що всі проекти — реалізація європейських устремлінь України», — заявив глава держави.
Для реалізації цього проекту життєво необхідна траса Одеса—Рені, і, за словами Президента, законопроект, який забезпечить фінансування реконструкції цієї дороги, вже зареєстровано у Верховній Раді. Це зміни до Бюджетного кодексу, що передбачають частину коштів, які перевищують планові показники надходжень від Одеської митниці, спрямувати на ремонт і будівництво дороги Одеса—Рені, щоб можна було зробити справжній ефективний коридор на Румунію.

Одеська область.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).