Ушосте в Одесі стартував Одеський міжнародний кінофестиваль. Місто поринуло в атмосферу позитивних емоцій, змусивши на час забути про війну, курс долара й повністю віддатися мистецтву.
Урочиста церемонія відкриття відбулася в Одеському академічному театрі музичної комедії. Червоною доріжкою пройшли почесні гості кінофестивалю, а глядачі, за традицією, що склалася, із задоволенням обговорювали їхні вбрання.
За нагороди міжнародного конкурсу традиційно боротимуться 12 картин, дві з яких — українського виробництва. У національній конкурсній програмі представлено 24 фільми: 6 повнометражних і 18 короткометражних стрічок.
«Проводити фестиваль нам щороку стає і простіше, і складніше одночасно. Але в нас немає сумнівів: культурні події такого масштабу повинні бути. Бо держава, яка не підтримує культуру, так само приречена, як і держава, яка не розвиває свою економіку», — зазначила Президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко.
Глава Одеської області Міхеіл Саакашвілі назвав захід святом кіно, яке прийшло в Одесу.

Уже в день відкриття була вручена перша нагорода ОМКФ. «Золотого Дюка» отримав британський композитор, автор музики до фільмів Пітера Грінуея й Майкла Вінтерботтома — почесний гість фестивалю Майкл Найман.
У рамках заходу просто неба пройшов показ кінострічки Дзиги Вертова «Людина з кіноапаратом» (на знімку), де роль зали для глядачів виконали Потьомкінські сходи, зібравши майже 15 тисяч любителів кіномистецтва. Самим сходам було присвоєно статус «скарб європейської кінокультури», на честь чого було встановлено відповідний пам’ятний знак.
6-й Одеський міжнародний кінофестиваль триватиме до 18 липня. Гран-прі за традицією буде вручено за результатами глядацького голосування.

Одеська область.

Фото ОМКФ.