Днями в Києві відбулося засідання круглого столу, на якому підбивали підсумки діагностично-просвітницького проекту з раннього виявлення онкологічних захворювань «Крок до життя. Перевір себе». Як наголошують фахівці, щоденно в Україні 470 людей дізнаються, що хворі на рак, а 250 — помирають від цієї недуги. Водночас у 40% випадків розвиток онкологічного захворювання можна попередити.
Важко переоцінити важливість проекту, що здійснюється за ініціативи Міжфракційного депутатського об’єднання з питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями, що його очолює народний депутат України Олег Мусій. Серед учасників — Департамент охорони здоров’я КМДА, Київський міський клінічний онкоцентр, Національний інститут раку, Асоціація приватної медицини України та «Санофі-Україна».
Цей проект є продовженням роботи, яку Всеукраїнське Лікарське Товариство веде вже протягом п’яти років. «Ми хочемо, — кажуть його учасники, — щоб люди не були байдужими до свого самопочуття і вчасно зверталися по допомогу. В рамках проекту — лекції для лікарів первинної ланки про те, як виявляти рак на ранніх стадіях, адже нині онкологія в Україні діагностується переважно на 3-4 стадії, що негативно впливає на тривалість життя та на вартість лікування. Тому різнопланова діагностика та консультації лікарів-ендокринологів, гінекологів, урологів, дерматологів проводяться з метою профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань, підвищення поінформованості людей про недугу.
Учасники проекту одностайні в переконанні, що проведення таких акцій дуже потрібно, однак проблема боротьби з онкозахворюваннями повинна вирішуватися комплексно та системно. Для цього слід працювати у напрямку раннього виявлення та профілактики онкологічних захворювань.
У ході реалізації проекту об’єднуються різні рівні надання медичної допомоги, задіяно державно-приватне партнерство. Здійснено кілька виїзних акцій. Це, насамперед, огляди, що проводилися в поліклініках і на підприємствах. «Головне завдання, — кажуть організатори, — наголосити на важливості профілактики, адже хворобу легше попередити, ніж потім лікувати. Вкрай важливо діагностувати онкологію на первинній стадії. За таких умов пацієнт може одужати на 99%. Тому лише своєчасний і системний профогляд із застосуванням інструментальних методів дослідження дасть можливість вчасно виявити захворювання, якісно пролікуватися і ще довго жити. Наша мета — привчити пацієнтів до регулярних профілактичних оглядів. Ми хочемо пояснити людям, що рак — це не вирок, і на початкових стадіях він успішно лікується».
Сумна статистика свідчить, що кожен 50-й мешканець України — онкологічний пацієнт. Виявлення хвороби на пізніх стадіях призводить до того, що 40% хворих помирають впродовж першого року. Тому найголовніше завдання — якомога раніше виявити хворобу.
У рамках проекту «Крок до життя. Перевір себе» протягом двох місяців відбулися численні діагностичні та просвітницькі акції. Понад 20 із них — в районних поліклініках та на підприємствах Києва, на клінічних базах членів Асоціації Приватної медицини України. Тисячі людей пройшли безплатне обстеження. Пацієнтам пропонувалися профілактичні огляди онкологів, УЗД щитовидної та молочної залоз, онкотест на рак простати, мамографія, огляд шкіри через дерматоскоп. У заходах проекту взяли участь 200 київських лікарів та 10 консультативно-діагностичних центрів столиці, проведено численні консультації, бесіди з пацієнтами, розповсюджені інформаційні матеріали. Оглянуто понад 4 500 пацієнтів, виконано 4 309 діагностичних процедур, що дало змогу виявити 254 особи з підозрою на онкопатологію.
Лікарі наголошують на надзвичайній важливості активізації заходів з вчасного виявлення хвороби, відзначають вагому роль інформаційних і діагностичних кампаній у цьому процесі та підкреслюють, що для зменшення смертності від раку має бути налагоджена система регулярних профілактичних оглядів і диспансерного обліку, напрацьована державна стратегія боротьби з онкологічними захворюваннями та затверджені відповідні державні програми. Учасники заходу акцентували увагу на важливості соціальної відповідальності, об’єднання зусиль всіх сторін заради інтересів людей та домовилися діяти спільно.
Насамкінець учасники круглого столу вирішили продовжити профілактику та ранню діагностику візуальних форм раку в рамках проектів нової державної Програми «Онкологія» та «Крок до життя. Перевір себе», впровадити інформаційну програму з виявлення візуальних форм раку, створити умови для обміну клінічними даними між закладами охорони здоров’я, передусім, електронний обіг амбулаторних карток пацієнта, вжити заходів для посилення соціальної реклами, яка спонукатиме українців відповідально ставитися до свого здоров’я.