Ранкове засідання 15 липня

Відкриваючи пленарне засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман поінформував, що у вівторок він обговорив з Федеральним канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель та Президентом Французької Республіки Франсуа Олландом стан справ щодо проведення реформ.
Керівник парламенту зазначив, що лідери Німеччини і Франції високо оцінили результати роботи Верховної Ради, акцентували увагу на важливості децентралізації влади в Україні і виконанні Мінських угод у рамках децентралізації. «Від імені Верховної Ради і від себе особисто я подякував за всебічну підтримку України і на шляху реформ, і в такий надзвичайно складний час», — сказав він.
Володимир Гройсман також подякував народним депутатам за конструктивну роботу під час пленарного засідання у вівторок. «Якби ми так працювали кожного пленарного дня, результати нашої діяльності були б зовсім іншими. Ми приймали важливі рішення, і це означає, що ми можемо консолідуватися і максимально продуктивно працювати», — зазначив керівник парламенту.
Згодом народні обранці перейшли до розгляду порядку денного. Зокрема, Верховна Рада ухвалила у другому читанні зміни до закону «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо декларантів, які перебувають на військовій службі. Законопроектом надається право мобілізованим військовослужбовцям подати декларацію про доходи протягом 30 днів з моменту повернення на місце роботи.
Також парламент вніс зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, які передбачають встановлення кримінальної відповідальності за придбання продукції, робіт та послуг оборонного призначення, що не відповідають встановленим стандартам та вимогам технічних регламентів або якщо такі дії призвели до загрози заподіянню шкоди обороноздатності держави тощо.
Згідно із законом, порушення службовою особою законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт або послуг оборонного призначення, або продукції речового, матеріально-технічного забезпечення для Збройних Сил України караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади строком до двох років. За зрив виконання військовим підрозділом оперативного завдання або завдання тяжких тілесних ушкоджень, загибель людей або інших тяжких наслідків відповідні особи караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади строком до трьох років.
Верховна Рада ухвалила зміни до статті 247 Кримінального процесуального кодексу, які передбачають можливість розгляду клопотань про корупцію суддів до судів іншої області.
Крім того, народні обранці підтримали у другому читанні законопроект щодо належного соціально-економічного захисту учасників антитерористичної операції і членів їх сімей (про справедливе призначення та надання субсидій). Цей проект закону передбачає, що заробітна плата військовослужбовця-учасника АТО не враховуватиметься під час нарахування субсидій на оплату послуг ЖКГ.
Парламент ухвалив в цілому зміни до деяких законів з питань пенсійного забезпечення та зміни до Податкового кодексу щодо трансфертного ціноутворення. Також народні депутати проголосували за зміни до деяких законів України з питань ідентифікації та реєстрації тварин. Так, законопроект передбачає скорочення строку видачі фітосанітарного та карантинного сертифікатів до 24 годин після завантаження транспортного засобу.
Верховна Рада України підтримала пропозицію голови фракції Блок Петра Порошенка Юрія Луценка відправити на повторне друге читання законопроект «Про Державне бюро розслідувань». Треба відзначити, що до основних завдань бюро входить запобігання організованій злочинній діяльності, терористичним та іншим особливо тяжким насильницьким злочинам. Також цей орган займатиметься запобіганням катуванню та іншим жорстоким злочинам, вчиненими працівниками правоохоронних органів. Разом з тим парламент ратифікував низку міжнародних угод, зокрема про відновлення дії угоди між Україною та Європейським співтовариством про наукове і технологічне співробітництво, про продовження дії угоди між Україною та Нідерландами до серпня наступного року щодо роботи міжнародної місії з розслідування падіння «Боїнга» малайзійських авіаліній.
Верховна Рада ратифікувала меморандум між урядами України та Німеччини про отримання нашою державою позики у розмірі 500 мільйонів євро від Німецького банку розвитку. Як повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, з цих коштів 200 мільйонів євро — макрофінансова допомога, а 300 мільйонів буде спрямовано на інфраструктурні та енергетичні проекти у п’яти областях. Зокрема, за ці гроші планується провести реконструкцію деяких доріг.
Верховна Рада ратифікувала Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування з Ірландією та ухвалила проекти постанов про проведення 30 вересня цього року парламентських слухань на тему: «Розвиток підприємництва в Україні та підтримка малого та середнього бізнесу» та про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань проведення технічної експертизи будівельних робіт та перевірки ефективності використання бюджетних коштів при будівництві мостових переходів через Дніпро в Запоріжжі. Також народні обранці проголосували в цілому за проект постанови про відзначення у цьому році пам`ятних дат у вишах.
Парламент підтримав обрання народного депутата Рефата Чубарова (БПП) членом Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та народного депутата від фракції «Самопоміч» Любомира Зубача членом Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.
Під час засідання голова фракції «Радикальна партія» Олег Ляшко повідомив, що на сьогодні за відставку Генерального прокурора Віктора Шокіна зібрано 99 підписів. Парламентарій звернувся до народних депутатів, які ще не поставили підписи під постановою, зокрема з фракцій Блок Петра Порошенка та «Батьківщини», з проханням зробити це. Він сподівається, що в найближчі два дні кількість підписів зросте до 150, і постанова буде винесена на розгляд Верховної Ради.
Народні депутати вітали з днем народження своїх колег Юрія Луценка і Артура Палатного.

 

Ірина Геращенко і міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.