Вечірнє засідання 14 липня

Після тривалих консультацій між політичними силами Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому узгоджений законопроект про місцеві вибори (№2831-3). Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич повідомив, що при опрацюванні до другого читання до законопроекту надійшло 1548 поправок від 65 народних депутатів. І низку пропозицій було враховано. Зокрема, щодо зменшення кількості депутатів місцевих рад, кількості виборчих округів, формування складу виборчих комісій на паритетній основі, визначення черговості кандидатів у депутати від місцевої організації партії, проведення повторного голосування, гарантій відкритості процесу місцевих виборів, повноважень ЦВК при формуванні територіальних виборчих комісій та строків формування таких комісій. Також вдосконалено процедуру утворення одномандатних виборчих округів та їх кількості, формування списків виборців тощо. Враховано і поправку про обов’язкове не менш як 30% представництво жінок у виборчих списках партій. Політичну рекламу під час виборчої кампанії вирішено врегулювати окремим законом. Водночас чимало зауважень у депутатів було до норми закону, за якою участь у виборах можуть брати лише ті партії, які зареєстровані не раніше, ніж за 365 днів до виборів.
Під час обговорення лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко наголосив, що цим законом встановлено нові правила виборів за відкритими списками, що є кроком уперед у розвитку держави. Фракції БПП та «Народного фронту» заявили, що не наполягають на забороні участі у виборах для нових партій.
Новий закон все одно кращий, аніж чинний закон, — стверджував і лідер Радикальної партії Олег Ляшко. «Закон є півкроком, півмірою, але є кращим, аніж попередній. Він починає еру пропорційності виборів і політичної відповідальності», — наголосив лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк.
Представник «Опозиційного блоку» Олександр Долженков зазначив, що у законі не враховано те, що багато людей були вимушені покинути своє місце постійного проживання через конфлікт на сході України.
Головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій також зауважив, що новий виборчий закон, хоча і не сповна досконалий, але це — величезний крок уперед. Парубій запропонував проголосувати законопроект без розгляду всіх 1548 поправок, а за процедурою «ед хок» з урахуванням поправок, озвучених Р. Князевичем та Ю. Луценком. Таку пропозицію підтримали 247 депутатів. А за ухвалення нового законопроекту в другому читанні та в цілому проголосували 257 депутатів.
У першому читанні 246 голосами схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» (№2254 ). Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту на сході України, народний депутат від БПП Ірина Геращенко, представляючи законопроект, зауважила, що зараз багато дітей із зони АТО опинилися у скрутних життєвих обставинах і потребують патронатного виховання у сім’ях. Тобто, коли у дитини є батьки, але вони зараз перебувають у зоні воєнного конфлікту чи на фронті, а інша сім’я тимчасово бере дитину на виховання і утримання у свою родину. Для цього пропонується використовувати механізм патронатної форми виховання дітей, який уже передбачено Сімейним кодексом України, проте ще широко не використовується.
У цілому прийнято і законопроект №2788-д про оздоровлення дітей вимушених переселенців та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. У першому читанні схвалено проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо удосконалення механізму надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій)» №1714, у цілому — законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції» №2423, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» №2562. Цим документом пропонується запровадити систему автоматичної фотозйомки або відеофіксації адміністративних правопорушень для безпеки дорожнього руху, запровадити новий вид адміністративного стягнення — штрафні бали, надати повноваження щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення працівникам Національної поліції, а також законодавчо закріпити норму, згідно з якою відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, буде нести юридична або фізична особа, за якою зареєстровано транспортний засіб.
На початку вечірнього засідання головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «За індустріальні та технологічні парки», головою якого обрано народного депутата Михайла Хміля.