Ранкове засідання 16 липня

Після консультації між політичними силами та наступного обговорення Верховна Рада направила на висновок до Конституційного Суду проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади), внесений Президентом як невідкладний (реєстраційний № 2217а).

За таке рішення проголосували 288 депутатів, проти — 57, утрималися — 16, не голосували — 19. Не підтримали проект конституційних змін фракції «Самопоміч» та Радикальної партії і частина позафракційних депутатів. Парламент розглядав це питання за повною процедурою. У пленарному засіданні Верховної Ради взяв участь Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. У сесійній залі також були присутні представники дипломатичного корпусу, Венеціанської комісії, Ради Європи, органів місцевого самоврядування. На початку розгляду Голова Верховної Ради Володимир Гройсман підкреслив, що внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади забезпечить європейську інтеграцію України, становлення демократії, розвиток місцевого самоврядування. При цьому глава парламенту звернув увагу на те, що розгляд цього питання збігся із 25-ю річницею ухвалення Декларації про державний суверенітет України.
Президент Петро Порошенко у своєму виступі також провів історичні паралелі з ухваленням 25 років тому Декларації про державний суверенітет і нинішньою політичною ситуацією. — Час усе розставив на свої місця, — наголосив глава держави, — Декларація стала предтечею ухвалення Акту про Незалежність та існування України як великої європейської нації. Він наголосив, що завдання — не лише збудувати непробивні фортифікації (саме учора завершено будівництво фортифікаційних споруд) — а й вжити подальших кроків для недопущення будь-якої дестабілізації внутрішньої ситуації у державі.
«Анархії в Україні я не допущу, — наголосив Президент. Вороги України, запам’ятайте: так більше не буде». При цьому Порошенко підкреслив, що жодна партія не матиме незаконних збройних формувань, а монополія на зброю і силу залишиться за державою. Окрім того, нікому не дозволено здавати в оренду патріотичні шеврони.
П. Порошенко також зауважив, що, не очікуючи завершення роботи створеної у парламенті ТСК, він прийняв кадрові рішення на Закарпатті — змінено голів держадміністрацій, митниць та інших державних структур — і «голови полетіли цілком заслужено».
Президент пояснив, у чому полягає важливість та доленосність запропонованих змін до Конституції, наголосивши, що він є лише суб’єктом подання, а справжні автори — українська Конституційна комісія та Венеціанська комісія, яка підтвердила, що конституційні зміни повністю відповідають європейським стандартам.
Головне у змінах до Конституції, наголосив Порошенко, — вперше в історії України глава держави та уряд добровільно поступаються величезним обсягом повноважень. «Ми ділимося не лише владою, ми ділимося й відповідальністю», — сказав глава держави, зауваживши, що пряма норма оновленої Конституції вимагатиме, щоб будь-яка зміна компетенції місцевих органів владі одночасно змінювалася зі перерозподілом фінансового ресурсу.
У змінах до Конституції пропонується ліквідувати інститут голів ОДА, натомість керування регіонами передається виконкомам, які підзвітні та підконтрольні обраним радам відповідного рівня. «Лише радам, а це означає лише виборцям, — підкреслив глава держави. — Не Президенту, не уряду, а народу. Це наближає владу до людей на відстань витягнутої руки».
Водночас Президент наголосив, що 
децентралізації немає місця в таких сферах, як оборона, національна безпека, зовнішня політика, контроль за дотриманням конституційних прав і свобод громадян. 
Для нагляду за додержанням Конституції і законів у районах і областях запроваджується новий інститут — інститут префектів. Префекти отримають значно менше повноважень, аніж зараз голови держадміністрацій, не розподілятимуть фінансові ресурси, не керуватимуть, а лише здійснюватимуть наглядові функції.
Окремо П. Порошенко зупинився на нормі, яка викликає багато запитань і зауважень — право Президента розпускати місцеві ради. Президент наголосив, що 
це право є спільною прерогативою глави держави, Конституційного Суду і парламенту.
Децентралізація наблизить нашу політичну систему до європейської, з іншого боку, стане відмінністю від пострадянської системи, — підкреслив глава держави.
При цьому Президент зауважив, що у змінах до Конституції жодним чином не йдеться про якийсь «особливий статус» Донбасу, а запропонована норма щодо Донбасу жодною комою не виходить за межі Мінських домовленостей і що він зацікавлений у вирішенні кризи на Донбасі політико-дипломатичним шляхом. Президент закликав політиків, як державних діячів, підтримати запропоновані зміни зараз і відповідально підійти до такого голосування у майбутньому, коли прийматимуть зміни до Конституції у цілому — заради майбутнього України. Усі політичні сили, переконаний Петро Порошенко, мають продемонструвати мистецтво пошуку компромісу і продемонструвати Україні та всьому світові міцність нашої єдності.
Глава держави також заявив, що очікує у найближчому майбутньому зміни до Конституції в частині реформування прогнилої судової системи і з нетерпінням очікує найближчим часом від Конституційної комісії відповідний проект конституційних змін.
Щодо розділу 10 Конституції України — Автономна Республіка Крим — Президент закликав на подальших етапах роботи над змінами до Конституції дослухатися до лідерів кримськотатарського народу, — що АРК є національно-територіальним утворенням, через яке кримськотатарський народ реалізує своє право на самовизначення.
Під час обговорення від депутатських фракцій і груп Віктор Бондар («Відродження») висловив думку, що зміни до Конституції підтверджують: Україна стає на європейський шлях розвитку і розпочинає реформи, в тому числі й конституційні. Однак у депутатів групи є багато питань щодо надлишкових, на їхню думку, повноважень для префектів, передачі бюджетних, фінансових та інших повноважень.
Максим Бурбак («Народний фронт») наголосив, що реформу влади треба продовжити, повноваження громади як базового елемента треба зафіксувати в Конституції і не треба нічого боятися. Це перший крок, який сьогодні треба зробити і йти далі.
Юрій Бойко («Опозиційний блок») зауважив, що конституційних змін очікує вся країна, громадяни хочуть більше прав регіонам — економічних, політичних, культурних. На його погляд, єдиний шлях примирення і повернення стабільності в державі проходить через децентралізацію.
Олег Березюк («Самопоміч») наголосив, що, безперечно, необхідно виконати всі Мінські домовленості заради миру і спокою. «Сила України — у її силі, — сказав політик. — Сила вертикалі — міліції, СБУ, Збройних Сил, суперцентраліазція виконавчої влади в державі є запорукою боротьби з ворогом. Вільний вибір громади буде запорукою розвитку держави». Але в запропонованих змінах фракція не побачила ймовірності загрози суверенітету України.
Водночас лідер Радикальної партії Олег Ляшко розкритикував проект конституційних змін, вважаючи, що «нам пропонують вибір між війною і ганьбою». Ляшко вбачає, що запропоновані зміни таки надають «особливий статус» Донбасу.
Ігор Єремеєв («Воля народу») запевнив, що децентралізація влади є одним із елементів Мінських угод, і децентралізації очікують люди в регіонах, в чому переконалися депутати, члени групи, як мажоритарники.
Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко зауважив, що ми є свідками історичного моменту передачі повноважень місцевому самоврядування, проект нарешті передасть людям право народовладдя, про яке мріяв український народ багато століть. Політик наголосив, що префекти призначаються Кабміном і Президентом, щоб зберегти цілісність країни. Бо, за його словами, децентралізація країни без префектів — це федералізація. Луценко запевнив, що жодного «особливого статусу» для жодного регіону в документі немає. А критиків конституційних змін закликав піти на фронт.
Сергій Соболєв («Батьківщина») сказав, що фракція хоча й мала напередодні «найтяжчу ніч», прийняла рішення голосувати за конституційні зміни. «В нас є один сьогодні вибір — ми повинні показати всьому світові: ми прагнемо миру, але з позиції сильних», — сказав він.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав депутатів як державних діячів зробити висновки з нашого минулого, коли ми програвали тоді, коли не були єдиними, і «проявити мудрість, прийняти Конституцію і створити Україну як сильну державу». Прем’єр завершив свій виступ словами Великого Кобзаря Тараса Шевченка: «Об’єднаймося, брати мої, молю вас, благаю».
Під час виступів депутатів пролунало й чимало інших патріотичних віршів і пісень.
У заключному слові Президент України Петро Порошенко висловив переконання, що сьогодні на український парламент дивиться увесь світ. Що він також знає багато патріотичних віршів і пісень, однак країна сьогодні чекає не віршів і пісень, а конкретних кроків, які має зробити український парламент, продемонструвавши єдність політичних сил, суспільства і народу. Порошенко підтримав думку лідера пропрезидентської фракції Юрія Луценка, що «перемогти і повернути окупований Донбас в Україну ми зможемо виключно політико-дипломатичним шляхом», але додав важливий коментар: зараз є намагання розколоти світову єдність щодо України, і український парламент не повинен дозволити це. Президент закликав продемонструвати єдність, рішучість у боротьбі з корупцією, проведенні реформ, ухвалити зміни до Конституції, що «дозволять зберегти нашу неньку Україну». Після цього Президент разом із усією сесійною залою заспівали Гімн України «Ще не вмерла Україна». «Із Богом», — сказав Президент перед вирішальним голосуванням.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН: 
«Саме в цей день двадцять п’ять років тому Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Минула чверть століття з того моменту, коли було визначено, що Україна — незалежна і суверенна держава, і саме сьогодні ми стоїмо на порозі прийняття важливих історичних рішень, які забезпечать європейську інтеграцію України, становлення демократії, розвиток місцевого самоврядування. Думаю, що саме сьогодні відбудеться подія, яка відмежує нас від пострадянського централізованого минулого і поставить перед нами дуже чіткий шлях щодо побудови сучасної європейської держави. Саме сьогодні ми нарешті маємо цей шанс».

ПРЯМА МОВА

Президент України Петро ПОРОШЕНКО: 
«У проекті немає жодного натяку на федералізацію. Україна була, є і буде унітарною державою. І проект змін до Конституції не передбачає і не може передбачати ніякого особливого статусу Донбасу. Там його просто немає. Проект лише припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративних територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначається окремим законом».

 

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Президент України Петро Порошенко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.