Але сприяють кукурудзі

У країні зібрано понад десять мільйонів тонн хлібних культур. Ранні зернові прибрали з 3,2 млн. га, що становить 31% від плану. Середня врожайність — 31,5 ц/га. Про це інформує прес-служба Мінагрополітики. Зокрема, пшениці вже намолочено понад 6 млн. тонн.

Як повідомила начальниця відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, дощі завдали шкоди раннім зерновим на півдні, але сприяють росту кукурудзи в усіх областях. За її словами, Гідрометцентр не розділяє побоювань щодо можливого зниження валового збору ранніх зернових через локальний вплив на посіви високих атмосферних температур, а в південних областях — заливних дощів.
«Зауважте, що я говорю про обсяг зерна, яке зберуть аграрії, а не про його якість. Якість, звичайно, постраждала. У Херсонській області через надмірні опади на ранніх зернових спостерігається масове почорніння стебла, ушкодження колосків. У Миколаївській області така проблема лише в деякій частині районів, а от в Одеській ситуація відносно благополучна — тут навіть полягання хлібів, як такого, немає», — розповіла Тетяна Адаменко компанії «Проагро».
А от для вегетації кукурудзи зміна теплих і дощових днів досить сприятлива.
«Прогноз її врожайності й валового збору ми ще не формували, однак сьогодні видно навіть неозброєним оком —по всій країні соковиті зелені стебла кукурудзи на полях стоять як ліс», — зазначає начальниця відділу агрометеорології.
Тим часом мельники скаржаться на нестачу зерна прийнятної для них якості. На південному сході через дощі чимала частина пшениці — фураж і більше годиться для тваринницької галузі, ніж для хлібопечення.