Ранкове засідання 17 липня

На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман поінформував, що парламент нинішнього скликання, ухваливши 250 законодавчих актів, продемонстрував утричі більшу активність, ніж попередній за такий само період.

Під час години запитань до уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звітував про поїздку представників Кабміну до США, Канади і Великобританії. За його словами, щоб збільшувати зарплати і соціальні виплати та створювати нові робочі місця, потрібні іноземні інвестиції. Саме тому було прийнято рішення про проведення Першого інвестиційного форуму між США та Україною. 

Під час цього візиту відбулася зустріч із Президентом Бараком Обамою, у ході якої очільник США висловив цілковиту підтримку в нашій боротьбі за майбутнє, повідомив глава уряду.

«Щоденна робота має результат і приносить свої плоди», — сказав прем’єр та поінформував парламентаріїв про домовленості, яких вдалося досягнути. Передусім він повідомив про наміри звести LNG-термінал в порту «Южний» на загальну суму 100 мільйонів доларів США. Нагадавши, що Україні вдалося диверсифікувати постачання природного газу, 80 відсотків якого ми нині купуємо у членів ЄС, А. Яценюк зазначив, що уряд поставив собі за мету зробити нашу країну повністю енергетично незалежною вже через десять років. Для цього народним депутатам пропонується розглянути пакет законопроектів, які стосуються зміни ставок і тарифів у енергетичному секторі. Компанії, які захочуть інвестувати у збільшення видобутку газу в Україні, отримають преференційний податковий режим. Якщо ж ми поєднаємо збільшення кількості власного палива із запровадженням програми енергоефективності та зменшення споживання ресурсів, то поставленої мети можна буде досягти вже через п’ять років, наголосив він.

Також міністр інфраструктури Андрій Пивоварський підписав у США Угоду про відкрите небо, якою скасовуються всі обмеження, збільшується кількість і підвищується якість перевезень, а ціна на них зменшується. На міжнародному ринку перед Україною відкриваються особливі перспективи в аграрному секторі, сказав А. Яценюк. У цій галузі наш потенціал настільки потужний, що в майбутньому ми зможемо спільно з США диктувати правила на світовому ринку аграрної продукції. Та для повноцінного виходу на міжнародний рівень нам потрібна нова техніка і новітні технології. Для купівлі такого обладнання передбачаються спільні з американцями програми фінансування. Вітчизняні промисловці зможуть також отримати дешеві і довгі кредити, щоб спільно з США та Канадою налагодити виробництво аграрної техніки.

Кажучи про майбутню приватизацію, прем’єр підкреслив, що близько тисячі об’єктів державної власності — це значна складова тієї корупції, боротьбу з якою ми визначаємо як першочергове завдання. Саме тому нам необхідно віддати їх у приватні руки, однак на прозорих і чітких правилах, враховуючи гарантії соціальних стандартів для людей тощо. «Вже перша приватизація має пройти за зразком колишньої «Криворіжсталі», — наголосив він.

Глава уряду переконаний, що після всіх хороших слів, почутих в США на адресу нашої країни, нам необхідно кожен день реальними діями доводити своє прагнення змінити країну. Проведення прозорої приватизації — один із таких важливих кроків, наголосив він.

У Канаді прем’єр, окрім офіційних переговорів, мав зустріч із однією з найпотужніших українських діаспор. Світовий конгрес українців і діаспора роблять усе, щоб політики міжнародного рівня не на словах, а на ділі допомагали Україні, підсумував він та повідомив, що з Канадою підписано угоду про створення зони вільної торгівлі. Канада відкриває свій ринок для наших індустріальних і промислових товарів, замінивши нам таким чином втрачений російський ринок збуту.

У Великобританії, окрім проблеми гібридної війни, яку Росія веде не лише з Україною, а з усім світом, також обговорювали співпрацю в питанні реформування фіскальної служби та митниці. За словами прем’єра, найближчим часом планується передати кілька наших митниць в управління британської компанії. Це покаже, наскільки суттєво відрізнятимуться їхні доходи порівняно з іншими. А після завершення повної і всеохоплюючої реформи спілкування між платниками податків та адміністрацією буде зведене до мінімуму. «Менше спілкуєшся з податківцем, менше платиш хабарів, бо через Інтернет хабар не передаси», — сказав А. Яценюк.

«Нас прийматимуть і допомагатимуть, доки ми кожен день даватимемо результат, а не тому, що ми говоримо англійською», — резюмував він. І цей кредит довіри, за його словами, має консолідувати Верховну Раду, Кабінет Міністрів та Президента для подальшої ефективної роботи.

Після оголошення депутатських запитів, народні обранці перейшли до розгляду питань порядку денного. Зокрема, після бурхливого обговорення ухвалено постанову, якою проведення чергових місцевих виборів призначено на 25 жовтня цього року. Проте, згідно з законом про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території, народне волевиявлення не проходитиме в Криму, Севастополі та в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей, в яких запроваджено особливий порядок місцевого самоврядування і які визнані тимчасово окупованими територіями. За ЦВК залишається право приймати рішення про неможливість проведення виборів у тих місцевих радах, де забезпечити прозору процедуру голосування не вдасться через російську агресію.

Парламентарії внесли також зміни до деяких законодавчих актів, які стосуються порядку переміщення товарів до району або з району проведення АТО, які передбачають збільшення штрафів та конфіскацію контрабанди.

Одним із найбільш резонансних питань стало внесення змін до закону про держбюджет, які стосуються збільшення видатків на забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл за рахунок економії грошей на оплату праці та соціальне забезпечення народних депутатів. Таким чином, видатки Міністерству освіти і науки України на фінансування бюджетної програми «здійснення методичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності навчальних закладів» збільшуються на 131 тисячу гривень, а видатки апарату Верховної Ради зменшуються на таку ж суму.

Народні депутати також ухвалили зміни до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування діяльності військово-цивільних адміністрацій. 

З днем народження вітали народних депутатів Сергія Льовочкіна, Дениса Омельяновича та Геннадія Чекіти.

На початку засідання парламентарії хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у катастрофі рейсу МН 17.

Голова Верховної Ради також привітав усіх мусульман із завершенням Рамадану та зі святом Ураза-байрам.

Дослівно

Арсеній Яценюк (на знімку): «Основна проблема, яка є сьогодні в судовій системі країни, — це самі судді. Той фактаж, який є сьогодні, мене не задовольняє. Арештували суддю — інший суд випускає його на поруки. Арештували керівника і першого заступника Державної служби з надзвичайних ситуацій — за декілька днів суд випускає на поруки. Так боротьба з корупцією не відбувається. Це імітація. У країні має бути верховенство права. Але верховенство права не може базуватися на сотнях тисяч хабарів і на конвертах, які роздаються суддям, а потім ці судді випускають злочинців з-за грат».

 

Міністр соціальної політики України Павло Розенко, народний депутат Ольга Бєлькова.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.