Вечірнє засідання 16 липня

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект № 2123а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції» (226 — «за»). Законопроект входить до євроінтеграційного пакета та є передумовою для отримання безвізового режиму з ЄС. «Це так звана дорожна карта», — зауважив, представляючи проект закону, народний депутат Сергій Лещенко (фракція БПП).

Законопроектом пропонується щорічно виділяти кошти з держбюджету для фінансування політичних партій, що подолали 3% бар’єр на парламентських виборах. Також планується відшкодовувати кошти на передвиборчу кампанію. Державне фінансування виділятиметься з 2017 року, однак уже у 2016 році партії мають звітувати про всі партійні внески. Водночас передбачаються обмеження на внески з боку фізичних осіб та юридичних осіб. Для фізосіб — не більше 100 тисяч гривень, для юросіб — не більше 400 тисяч. «Цей закон є зброєю простих, звичайних громадян у боротьбі проти олігархічних кланів, які пошматували український парламент, — стверджував депутат Сергій Каплін. — Готуються створити олігархічний фронт у боротьбі за місцеве самоврядування у нашій країні». Водночас депутати з фракцій Радикальної партії та Опозиційного блоку розкритикували законопроект, вважаючи, що краще «зайві» державні кошти спрямувати на індексацію зарплат і пенсій, скасування 15% податку з пенсій працюючих пенсіонерів.
«Державне фінансування не вирішить проблеми політичної корупції у партіях, — переконував Олег Ляшко. — Якщо у вас є зайві гроші в державному бюджеті, віддайте їх пенсіонерам, віддайте їх бюджетникам, віддайте їх чорнобильцям, віддайте їх жінкам, які народжують дітей, віддайте їх тим, хто потребує цих грошей».
Натомість Вікторія Сюмар («Народний фронт») переконувала, що корупція, яка виникає внаслідок того, що партії фінансують олігархи, обходиться державі значно дорожче, аніж фінансування з держбюджету політичних партій. Законопроект ще буде доопрацьовуватися до другого читання.
Під час розгляду урядового законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість (№2173а) деякі депутати блокували трибуну, вимагаючи зняти законопроект з розгляду і зберегти пільгове оподаткування для сільгоспвиробників. Прем’єр звинуватив цих парламентаріїв у лобіюванні інтересів великих аграрних компаній. Зрештою, законопроект таки прийнято в цілому. Ним вдосконалено систему електронного адміністрування ПДВ. Водночас, як зауважила голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, із законопроекту вилучено норми щодо скасування пільгового режиму оподаткування для сільгоспвиробників. Таким чином, пільговий режим для аграріїв залишився.
Прийнятим у цілому Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку» (№ 2045а) удосконалено процедуру виведення з ринку неплатоспроможних банків. Зокрема, скорочуються строки виплат вкладникам через Фонд гарантування вкладів. Через Фонд гарантування вкладів будуть відшкодовуватися також вклади фізичних осіб-підприємців. Передбачається створення Консолідованого офісу для більш ефективного виведення з ринку неплатоспроможних банків. Водночас за цим законом втратять свої заощадження частина вкладників, котрі мають вклади у сумі понад 200 тисяч гривень, — а через девальвацію гривні кількість таких вкладників зростає. Відтепер вклади, які перед запровадженням тимчасової адміністрації «дробилися», тобто переводилися на близьких родичів, відшкодовувати не будуть.
У цілому також прийнято проекти законів — «Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг» (№2029а), «Про внесення змін до Закону України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна» щодо механізмів впливу на підприємства-боржники» (№2956), «Про внесення змін до статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» щодо обсягу декларованої інформації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (№2879).
У першому читанні прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції» 
(№2123а). Парламент також прийняв Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, національних парламентів держав світу щодо створення міжнародного трибуналу для судового переслідування осіб, відповідальних за злочин, пов’язаний зі збитим літаком авіакомпанії Malaysіan Aіrlіnes, що здійснював рейс MH17 17 липня 2014 року» (№2350а). Верховна Рада України звернулася до ООН та усіх держав світу з проханням не допустити безкарності винних у злочині та підтримати створення рішенням ООН міжнародного трибуналу для судового встановлення винних та переслідування осіб, відповідальних за цей злочин.
На початку вечірнього засідання народні депутати прийняли декілька проектів постанов про звільнення суддів і постанови «Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» і «Про календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання». Роботу нинішньої парламентської сесії вирішено продовжити до 1 вересня, а за потреби скликати пленарні засідання.

Дослівно

Вікторія СЮМАР, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики («Народний фронт»):
— Значно більше, ніж війна, Україні загрожує одна біда — це корупція. Найгірше — це корупція, яка виявляється тут. Коли депутатські фракції і групи дуже часто виконують інтереси далеко не своїх виборців, а своїх фінансистів.