І контролювати різношерстих спритників нікому

На Полтавщині ранні зернові вже зібрано з половини засіяних площ. Через дощі жнива відстають від минулорічних майже на два тижні. На деяких ділянках зливи та шквальні вітри витолочили поля настільки, що обмолотити там зерно без втрат майже неможливо. Водночас середня врожайність (нині вона становить понад 40 центнерів із гектара) дає змогу фахівцям департаменту агропромислового розвитку ОДА очікувати на фініші збирання ранніх зернових 1,7 мільйона тонн збіжжя. Тобто на 300 тисяч тонн більше, ніж його мали минулого року.
Та, напевно, найбільше тішить полтавських хліборобів підвищення закупівельних цін на зерно нового врожаю. Хоча заради справедливості зазначимо, що напередодні жнив вартість, скажімо, тонни продовольчої пшениці упала на 600—800 гривень. Тож ідеться поки що про своєрідний «маятник» — сезонне коливання цін, які, вочевидь, змінюватимуться й надалі.
За тонну продовольчої пшениці третього класу зернотрейдери пропонують нині 3 тисячі 195 гривень, тобто на 7 відсотків більше за минулорічну ціну. Водночас озимі ріпак і ячмінь подорожчали на 80 і 61,5 відсотка! Найвірогідніше, дається взнаки скорочення площ під цими особливо вибагливими до погодних умов культурами. Зрештою, цінові тенденції обнадіюють: навіть за істотного зростання затрат на вирощення та збирання врожаю аграрії зі збитками не залишаться.
На якість зерна провідні агровиробники краю також не нарікають. Майже три чверті намолоченої пшениці — продовольча. 
Хоча із хлібоприймальними пунктами й елеваторами проблем у хліборобів вистачає. Власне, підозри в тому, що покупці зерна хочуть штучно занизити показники якості, щоб придбати його дешевше, у сільгоспвиробників виникали й раніше. Сьогодні на деяких ХПП їм подекуди просто не видають відповідних довідок одразу після приймання зерна. Хлібороби вважають: робиться це свідомо, щоб невдовзі «розбавити» його збіжжям нижчої якості й, зрозуміло, платити за таку суміш менше.
Раніше арбітром у таких суперечках була державна інспекція з контролю за якістю сільськогосподарської продукції. Однак тепер вона перебуває на стадії ліквідації, функції останньої виконують органи стандартизації та метрології, у яких своїх клопотів вистачає... Тож у недобросовісних зернотрейдерів, певно, виникає спокуса скористатися прогалиною «бездоглядності». За таких обставин голова ОДА Валерій Головко зажадав посилення контролю за їхньою діяльністю у взаєминах з сільгоспвиробниками. Щоб останніх під час розрахунків за вирощений урожай не дурили різношерсті спритники.

Полтавська область.

Мал. Миколи КАПУСТИ.