Події в Мукачевому знову привернули громадську увагу до проблеми контрабанди — і зокрема, до контрабанди сигарет. Адже і на Закарпатті, і в інших прикордонних регіонах України на різниці в ціні тютюнових виробів спритні ділки заробляють — а держава втрачає мільйони і навіть мільярди гривень. На запитання «Голосу України» про основні тенденції боротьби з тютюновою контрабандою в 2014—2015 рр. відповів перший заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан.

— Сергію Васильовичу, боротьба з незаконним обігом тютюнових виробів йде здебільшого на кордоні чи і в середині країни?
— За останні півтора року оперативними співробітниками податкової міліції з незаконного обігу загалом вилучено 300 млн. шт. сигарет загальною вартістю понад 213 млн. грн., значна частина яких незаконно переміщена через державний кордон України. Минулого року було припинено незаконну діяльність трьох потужних підпільних тютюнових фабрик.
З метою протидії незаконному обігу підакцизних товарів ми розпочали операцію «Акциз-2015», в результаті якої з незаконного обігу цього року вже вилучено 66 млн. шт. сигарет на загальну суму понад 54 млн. грн.
За перше півріччя 2015 р. митницями Державної фіскальної служби відкрито 1130 проваджень за фактами незаконного переміщення через державний кордон понад 23,6 млн. шт. сигарет. І за кількістю відкритих проваджень, і за обсягом та вартістю зареєстрованих порушень — цифри вищі, ніж за аналогічний період минулого року.
Переважно домінує незаконне переміщення сигарет з України —75% усіх вилучень. Але і спроб незаконного ввезення сигарет у нашу країну теж поки що чимало — 287 фактів (вилучено 8,7 млн. шт.) лише за перше півріччя.
— Загалом за 2014—2015 рр. частка тіньового ринку тютюнових виробів в Україні зросла чи скоротилася?
— За даними компанії TNS, протягом 2014 р. рівень нелегальної тютюнової продукції значно зменшився порівняно з 2013 р. — з 8,5 до 5,6%. У лютому 2015 р. він знизився до 3,1%. Зниження відбувається за рахунок падіння обсягу нелегально ввезених сигарет. Цьому сприяє і більш передбачувана акцизна система на тютюнові вироби, що діє з 2014 р.
— Що робить держава для подальшого зниження частки тіньового ринку сигарет?
У березні 2015 р. ДФС і асоціація «Укртютюн» підписали План заходів щодо протидії нелегальній торгівлі тютюновими виробами. Зокрема, він передбачає механізм обліку технологічного обладнання для виробництва сигарет. І вже всі легальні виробники тютюнових виробів внесли своє обладнання до Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок, який для загального користування розміщено на офіційному сайті ДФС.
Крім того, з 18 травня 2015 р. обмежено ввезення на територію України підакцизних товарів з Придністров’я. Зокрема, з Переліку пунктів пропуску через державний кордон України, через які здійснюється переміщення підакцизних товарів, виключено пункти «Кучурган» та «Платонове». Лише через «Кучурган» за 2014 р. було переміщено 3,6 млрд. шт. сигарет, значна частина яких незаконно потрапила на митну територію України, поповнюючи тіньовий ринок.
Також для боротьби з тютюновим фальсифікатом Податковим кодексом України та законом № 481 обмежено обіг тютюнової сировини та допоміжних матеріалів. Зокрема, лише суб’єкти господарювання, які володіють ліцензією на виробництво тютюнових виробів, мають право на імпорт і придбання тютюнової сировини, фільтрів і цигаркового паперу.
—Дякуємо за розмову.
—Прошу.