На Вінниччині пройшов міжнародний семінар з вивчення європейської моделі самоврядування. Три дні поспіль керівники місцевих територіальних громад разом із представниками Румунії та Молдови ділилися кращими зразками досвіду під гаслом: «Нові аспекти діяльності секретарів місцевих рад в контексті впровадження європейської моделі місцевого самоврядування».
«У Румунії секретар місцевої ради — гарант дотримання Конституції і законодавства на рівні громади, — наголосила секретар Яської повітової ради Верніка Лакраміоара. — Знаємо, що в Україні ця посада є не на всіх рівнях рад. Готові поділитися своїми напрацюваннями». Румуни не можуть уявити собі, як працювала б громада у вирішенні важливих питань без секретаря ради — для них це надзвичайно важлива фігура в системі. Керівник делегації з Молдови секретар Ришканської районної ради Родіка Постолачі після вивчення досвіду роботи румунських колег залишилася вражена важливістю цієї посади з точки зору дотримання законодавства під час ухвалення рішень місцевих органів влади.
— Нюанси в організації самоврядування Румунії, Молдови та інших сусідніх держав українцям слід вивчити й адаптувати до своїх реалій найбільш корисні та потрібні з них, — наголосив присутній на зібранні Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Корнел Іонеску. — Ми готові сприяти обміну делегаціями самоврядців між двома країнами.
Голова Вінницької облради Сергій Свитко у своєму виступі зазначив, що наша модель самоврядування формується на базі досвіду Польщі, але важливо знати, як працюють такі органи і в інших сусідів. Саме для цього Вінниччина організовує поїздки та запрошує гостей на розмову до себе.

Вінницька область.