Напрочуд вологе для півдня України літо просто вбиває надію селян Херсонщини заробити постачанням зерна до Аграрного фонду. Ще минулої осені та навесні вони уклали форвардні контракти на постачання в резерв загалом 109 тисяч тонн продовольчої пшениці вартістю 285 мільйонів гривень. З них понад 180 мільйонів гривень вони отримали авансом, завдяки чому змогли придбати насіння та пальне.
Дощі лили безперестанку, тож врожай видався багатющим: ранніх зернових в області вже зібрали 1 мільйон 560 тисяч тонн. Однак розрахуватися з Аграрним фондом тим збіжжям власники не можуть, оскільки підвищена вологість та грибок «вимили» рослинну клейковину. І замість продовольчого зерна другого-третього класу на токах опинилися «еверести й монблани» фуражного, яке за контрактом приймати в резерв не повинні.
Нинішнього літа до категорії продовольчої на Херсонщині можна віднести менше половини зібраної озимої пшениці. Тоді як протягом двох минулих посушливих років частка високоякісного зерна другого-третього класу доходила тут до 70—80 відсотків. «Що сухіший рік, то вищий клас пшениці», — кажуть аграрії.
— Цьогоріч сільгоспвиробники Таврії зіткнулися з тією самою ситуацією, яка була торік у кількох центральних регіонах України, — тоді в них був недобір продовольчого зерна, тепер він є у нас. Тоді Мінагрополітики ухвалило рішення приймати фуражне зерно за форвардними угодами з відповідним коригуванням ціни. У такому разі державі збитків не завдано — адже зерно нижчого класу також можна вигідно продавати за кордон чи переробляти на комбікорм на місці. Ми вже звернулися до профільного міністерства з проханням визначитися з долею контрактів, і робити це треба швидко. Адже вологе зерно через невизначеність почне гнити на токах, — зауважив директор Херсонського регіонального відділення Аграрного фонду України Олександр Кобець.
Тієї ж думки і керівництво обласної державної адміністрації. «Ми звернулися до Аграрного фонду з проханням приймати все зерно. Нам обіцяли піти назустріч», — цитує директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Паливоду прес-служба Херсонської ОДА.
Щодо звичайних жителів Херсонщини, то їх насамперед турбує, чи вдасться цьогоріч отримати бодай стільки продовольчого зерна, щоб його було вдосталь для випічки хліба? Експерти заспокоюють: на забезпечення внутрішніх потреб регіону вистачає 148 тисяч тонн пшениці, і таку її кількість матимуть у засіках навіть за найгіршого варіанта розвитку подій.

Херсонська область.