Днями поблизу сіл Лісники та Ходосівка, що у Києво-Святошинському районі на Київщині, відбулося виїзне засідання керівництва столичної обласної державної адміністрації, обласних та районних правоохоронних органів та дозвільних служб з метою з’ясування та вирішення ситуації, що склалася навколо легендарного Чернечого лісу.

 

 

Далекого вже 2004-го цю землю правдами чи неправдами — справа слідства — було надано такому собі садовому товариству «Горобина» в оренду. Пізніше Києво-Святошинська райдержадміністрація скасувала своє рішення і виділила «Горобині» іншу ділянку, а згодом товариство вирішило прихопити і землю, яка, як стверджують, і досі належить державному підприємству «Боярська лісодослідна станція», керівництво якої від лісу ні тоді, ні тепер не відмовлялося.


У складі «Горобини», до речі, значилися понад півтори сотні осіб, серед яких родичі відомих політиків, урядовців, чиновників. Можливо, саме приналежність «скромних садоводів» до найвищих ешелонів влади і стала причиною самовільного захоплення 22 гектарів прадавніх лісових угідь, які так і просяться стати заповідником чи заказником, за однією версією для ведення садівництва, за іншою — під будівництво з подальшою приватизацією. Хоч би там що, а факт лишається фактом: частину лісового масиву на території Ходосівської сільради розбили на 160 ділянок по 12 соток та загородили парканом, не забувши виставити озброєну охорону.

 
Зайве говорити, що спроби громадських активістів якось вплинути чи зупинити незаконне вирубування вікових дерев, які природоохоронці в один голос називають зеленими легенями Києва, наражалися на повне ігнорування. Не допомагали й аргументи про те, що чимало представників флори та фауни Чернечого лісу внесено до Червоної книги України. Непереконливими виявилися й кільканадцять культурних шарів на цій території, що чекають на своїх дослідників...


Та вдарив грім! Тобто, місцева громадськість, активісти, небайдужі депутати виявилися настільки настирливими й наполегливими, що примусили таки обласних та районних чиновників полишити затишні кабінети з тим, щоб розібратися таки з давно визрілим питанням, яке потребує якнайскорішого вирішення .


У виїзному засіданні взяли участь перший заступник Київської обласної державної адміністрації Лев Парцхаладзе та багато інших керівників, у тому числі силових структур. 


— У нас є рішення, — зазначив перший заступник голови КОДА Лев Парцхаладзе, — до 5 серпня паркан має бути знесено тими людьми, які його встановили. Мають можливість зробити це самостійно: швидко, мирно і тихо. За нами стоїть не лише громадськість та влада. Найголовніше — за нами стоїть право.


Додамо, що для координації дій, тут же, на лісовій галявині, створили робочу групу, до складу якої увійшли присутні представники Київської обласної державної адміністрації, правоохоронних і дозвільних органів, Держгеокадастру, а також представники громадськості та юристи.


Бурхливі оплески та схвалення місцевих жителів та всіх учасників події зустріло повідомлення про те, що представниками влади вже здійснено низку заходів, зокрема: Київською обласною прокуратурою подано позов до Києво-Святошинського районного суду щодо скасування рішень про виділення 22 гектарів лісу садовому товариству «Горобина» в межах Ходосівської сільської ради.


Тепер, як мовиться, слово за Фемідою. Сподіватимемося, що під час розгляду позовів вона розплющить бодай одне око!

P.S. Нагадаємо: сьогодні 5 серпня. На інше не сподівалися — паркан так і стоїть серед темного лісу. Він, власне, нікому не заважає. Адже річ у тому, що за ним робиться. Заспокоїмо: поки що тиша, але...


Але, як кажуть юристи, що представляють сьогодні громаду Лісників та Ходосівки, позови, згадувані вище, «...подані не по суті». Адже ними намагаються опротестувати незаконність рішення про виділення СТ «Горобина» огородженої парканом ділянки. Біда ж у тім, що її ніколи товариству не надавали. Надавали іншу. З протилежного боку Ходосівки. Очевидно, комусь дуже вигідно спрямовувати громадськість і ту ж таки Феміду хибним шляхом: нехай поборсаються у казуїстиці українського закону. Тим часом можна не лише капітальний паркан звести, десяток гектарів лісу повалити, а ще й котеджиків набудувати. Чи, може, знаєте хоч один випадок, коли б українська Феміда примусила когось знести бодай один незаконно зведений маєток?


Має йтися про самовільне захоплення землі, переконані активісти. Крапка. Тобто: далі буде...


Фото надано прес-службою КОДА.