Микола Маценко, 49-річний редактор Погребищенської районної газети «Колос» на Вінниччині, старший лейтенант запасу, змінив цивільний одяг на військовий однострій — його призвали на службу у ЗСУ під час шостої хвилі мобілізації.

Нині М. Маценко проходить підготовку на Яворівському полігоні Львівської області. У телефонній розмові пан Микола повідомив, що військову форму видали в академії Сухопутних військ. Звідти відправили на полігон. Після завершення підготовки розподілять у війська в зону АТО.


— Армійське життя для мене звичне, — розповідає колега. — У 1983—1985 роках проходив строкову службу. Наш ракетний підрозділ дислокувався у Чехословаччині, він входив до складу ракетних військ Центральної групи військ Союзу. Таке враження, що за ці 30 років в армії майже нічого не змінилося.


У редакції «Колоса» після демобілізації редактора змушені працювати за себе і за того хлопця.


— Творчих працівників у газеті небагато, — каже відповідальний секретар газети Олександр Низькошапка. — Нині нас троє. Коли був редактор, він не тільки писав у газету, а й готував передачі районного радіо. Тепер цю ношу несемо ми. Одна з працівниць взяла відпустку, але у дні, коли верстаємо газету, змушена виходити на роботу. Працювати в таких умовах протягом року буде непросто, бо ж виникатимуть ситуації, коли хтось братиме лікарняний і т. д. Редактор підтримує нас морально, телефонує, дає поради.


Ще рік тому добровольцем в АТО пішов Андрій Грачов, головний редактор сайту «Тут все». Про нього, медика за професією, дізналися після того, як Андрій разом з побратимами записав звернення до Президента держави і розмістив його в Інтернеті. Двадцятий раз поїхав у зону АТО з гуманітарною допомогою редактор Тростянецької районної газети Анатолій Савченко. З відрядженням у район бойових дій виїздили вінницькі медійники Анна Бова, Юрій Басюк, Роман Ковальський, Василь Бабій, редактор «районки» з Калинівки.


P. S. Так само під час шостої хвилі мобілізували власкора «Голосу України» у Львівській області Богдана Кушніра.


Вінницька область.