Процес закупівлі медпрепаратів за державними програмами на цей рік, здається, нарешті зрушив з місця. Уже за два тижні, орієнтовно до 25 серпня, Міністерство охорони здоров’я України планує підписати контракт, що дасть змогу закуповувати медпрепарати через міжнародні організації, повідомив учора під час брифінгу у столиці міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. За його словами, ЮНІСЕФ буде закуповувати вакцини, ПРООН — медпрепарати від туберкульозу, ВІЛ, гепатиту і орфанних захворювань, британська компанія Crown Agent — препарати для лікування гематологічних та онкологічних захворювань. Таким чином, цього року міжнародним організаціям, як планується, буде передано для закупівель 7 національних програм. Як пояснюють у МОЗ, ці програми становлять майже 30% від усього бюджету, який виділено на державні закупівлі лікарських засобів на 2015 рік.


Олександр Квіташвілі переконаний: міжнародні організації зможуть дуже швидко завезти в країну необхідні препарати, адже вже мають багаторічні контракти з виробниками та готову продукцію на складах. А тому до кінця року усі потреби, які є по країні, будуть закриті, — певен міністр. Очільник МОЗу стверджує, що закупівлі через міжнародні організації — це не тільки вигідне співвідношення ціни і якості, але і упевненість у тому, що торги проводитимуться вчасно. Після підписання угоди наступного року, мовляв, закупівлі почнуться одразу після затвердження бюджету — у лютому-березні.


Що ж стосується національних торгів, то вони проводитимуться за технічної допомоги ООН. «41 номенклатура за всіма нозологіями в національних програмах вже підготовлена. Вся інформація зібрана. Маємо намір уже на цьому тижні оголосити торги. Ми прибрали значну кількість бар’єрів та обмежень, тому учасників буде велика кількість і ці торги будуть ефективними, а поставка препаратів вчасною», — зазначив міністр.