Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності протягом третьої сесії планує підготувати та подати на розгляд Верховної Ради 140 проектів законів та постанов. Відповідно до ухваленого Плану роботи, комітет зосередить увагу на підготовці законопроектів, спрямованих на забезпечення реформування правоохоронної системи та діяльності органів внутрішніх справ, вдосконалення чинного кримінального та кримінального процесуального законодавства, законодавства про адміністративні правопорушення, з питань виконання кримінальних покарань тощо. Зокрема, комітет продовжить роботу над підготовкою законопроекту «Про Державне бюро розслідувань» (реєстр. №2114).


У період з вересня 2015 року по січень 2016 року народні депутати готуватимуть до розгляду законопроекти: про внесення змін до Закону «Про прокуратуру» (щодо удосконалення взаємовідносин з інститутами громадянського суспільства) (реєстр. №2120а); про систему досудового слідства України та статус слідчих (реєстр. №1187); про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу (щодо відповідальності за незаконне ввезення, придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) (реєстр. №2125); про внесення змін до деяких законів щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю (реєстр. №2133а).


У комітеті планують також підготувати та подати на розгляд парламенту законопроекти про вогнепальну зброю цивільного призначення (реєстр. №1135) і про цивільну зброю і боєприпаси (реєстр. №1135-1).
Водночас значну увагу в плані роботи комітету відведено реформуванню системи кримінальної юстиції, зокрема, заплановано підготувати та подати на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження кримінальних проступків (реєстр. №2897). Крім того, депутати мають розглянути низку законопроектів про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо застосування запобіжних заходів до осіб, які підозрюються у вчиненні окремих злочинів.


Планом роботи комітету на третю сесію передбачено також розглянути на виїзному засіданні питання дотримання Конституції та законів підрозділами Державної пенітенціарної служби України та перспективи удосконалення законодавства з питань виконання кримінальних покарань.


А в порядку контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради, власних рішень комітет планує розглянути питання: «Про інформації та висновки Рахункової палати України» та «Про аналіз практики застосування прийнятих у 2014—2015 роках законів, віднесених до предмету відання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності».


Комітет також пропонуватиме Верховній Раді України заслухати інформацію Генерального прокурора про стан законності в державі у 2015 році та провести комітетські слухання на тему «Запровадження інституту кримінального проступку» (на основі проекту закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження кримінальних проступків»).


Планом роботи також передбачено проведення конференцій, семінарів, круглих столів, інших заходів. Зокрема, заплановано провести круглі столи: «Проблемні питання правової регламентації оперативно-розшукової діяльності поза рамками кримінальних проваджень та у рамках кримінальних проваджень — гласних і негласних слідчих (розшукових) дій»; «Обговорення проектів законів України «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» та «Про цивільну зброю і боєприпаси».


Вл. інф.