Кримські аграрії завершили збирання збіжжя, намолотивши 1 млн. 413 тис. тонн зерна. Урожай виявився вищим, ніж планувалося, приблизно на 300 тисяч тонн. Однак збувати пшеницю нікуди. Росія не хоче пускати кримське зерно на внутрішній ринок.


При цьому місцева окупаційна влада поставила мега-завдання — через п’ять-десять років довести врожай зернових до 3 млн. тонн (стільки збирали тут наприкінці 1980-х — початку 1990-х рр). Потреба Криму становить близько 750 тисяч тонн (до 200 тис. тонн продовольчого й до 550 фуражного зерна), надлишки передбачається поставляти на материк або експортувати в країни близького й далекого зарубіжжя. За словами «міністра сільського господарства» Віталія Поліщука, на півострів уже приїжджали представники турецьких та іранських фірм, готових закуповувати кримське зерно.


«Близько 700 тис. тонн ми можемо постачати на експорт. Крім материкової частини Росії, нашим зерном цікавляться за кордоном. Як складеться ринок, побачимо, але представники Туреччини й Ірану вже говорили про наміри купити наше зерно», — зазначає «міністр».


Але чи буде підписано ці контракти? Як вдасться обійти міжнародні санкції, введені проти Криму? Вивозити збіжжя можна, по суті, одним шляхом — морським. Але захід у кримські порти суден іноземних держав заборонено, інакше їм загрожують штрафи, аж до арешту судна.


Крім того, надвиробництво не потрібне й самій Росії, оскільки весь цей урожай ніде зберігати. Таку думку висловив у Криму директор департаменту рослинництва, хімізації й захисту рослин Мінсільгоспу РФ Петро Чекмарьов.


«Ста мільйонів тонн (прогнозований 2015 року врожай Росії) нам достатньо. Якщо ми зберемо 115—120 млн. тонн, з сьогоднішньою інфраструктурою його нікуди буде збувати! Ціна впаде й стане набагато нижчою за його собівартість», — зазначив він.


Збільшення власного виробництва сільськогосподарської продукції стало актуальним після того, як Росія ввела продуктове ембарго у відповідь на санкції Заходу. Тому імпортозаміщення є одним із пріоритетних завдань.

Водночас, за прогнозом Мінекономрозвитку, виробництво картоплі й овочів у РФ цього року зросте всього на 0,4% і 0,8% відповідно. Ще одна проблема — насіння. РФ залежить від імпортного насіння, у тому числі цукрових буряків — більш як на 95%, по олійних культурах — на 65—70%, томатах і огірках — на 50—55 відсотків.


Крим.