Розташоване поміж двох найбільших озер Волині — Світязем і Пулемецьким і маючи довкіл ще півдесятка менших озер — село Пульмо має шанс стати однією з головних оздоровниць України. Чисте, напоєне ароматом луків і хвойних лісів повітря, кришталева вода водойм, відсутність поблизу промислових підприємств створюють унікальні умови для лікування і відпочинку.

Цьогорічного спекотного літа Світязь буквально задихався від десятків тисяч відпочивальників. Та навантаження на унікальну водойму було нерівномірне. Найбільше любителів водних і сонячних процедур припало на урочище Гряду, село Світязь і пансіонат «Шацькі озера». Водночас на північному березі «Українського Байкалу», на якому розташоване село Пульмо, було значно просторніше. Хоч і умови для відпочинку тут не гірші. А щодо комфорту, то його на Світязі сьогодні бракує усюди. Взяти хоча б те саме село Світязь. Пляж тут належно не облаштований, піску на ньому недостатньо, на увесь берег усього кілька біотуалетів... Чого тут не бракує, то різних магазинів, кіосків, лоточників. А щодо продавців пончиків, вафельних трубочок, пиріжків, в’яленої риби, то їх сотні. Перспективи ж села обмежені: буквально кожен квадратний метр поблизу озера забудований приватними садибами, готелями, базами відпочинку.

 


Зовсім інша ситуація в Пульмо. Озеро Світязь тут розташоване за півтора кілометра від села. Вочевидь, коли воно закладалося, то це поліське «море» було значно більшим за розмірами. За кілька століть воно відступило, звільнивши для майбутніх забудовників сотні гектарів прекрасного узбережжя. Сільський голова Пульмо Федір Гловацький (на знімку), який очолює пульмівську громаду вже десять років, впевнений, що в найближчій перспективі тут виростуть прекрасні будинки відпочинку, санаторії, які зможуть приймати відвідувачів не лише влітку, а протягом усього року. З’явиться і відповідна інфраструктура сервісу, відпочинку тощо. А місцеві жителі матимуть де працювати. На думку Федора Панасовича, привабить інвесторів і той факт, що більшість площ над озерами це землі запасу і резерву.


Ще одним райським куточком Пульмо є озеро Пулемецьке. До нього від села вдвічі ближче, ніж до Світязя. Вода ж така чиста, а пологе піщане дно дозволяє купатися в ньому як дорослим, так і дітям. В серпні, маючи змогу вибрати між Світязем і Пулемецьким, віддав перевагу останньому: переважно через спокій, який панує на цій другій за величиною водоймі Волині. На пляжі з його дрібним білим піском навіть у найбільшу спеку відпочивало усього кілька десятків чоловік, тоді ж як на Світязі на місцевому невеличкому пляжі — кілька сотень, а у вихідні — й тисяч.


Щодо самого Пульмо, то тут вже сьогодні є кілька непоганих магазинів, просторий будинок культури, пожежне депо, школа І—ІІІ ступенів, сучасне поштове відділення. Три роки тому, за підтримки тодішнього, на жаль, нині вже покійного, голови ОДА Бориса Клімчука, в село проклали прекрасну асфальтовану дорогу. Саме стара розбита бруківка впродовж десятиліть відлякувала від Пульмо потенційних відпочиваючих. Завдяки старанням сільського голови Федора Гловацького розроблено генеральні плани розбудови сіл Пульмо і Залісся, проект водопостачання і водовідведення, будівництва очисних споруд. Тож доклавши певних зусиль, обласна влада може створити привабливий регіон для інвесторів і перетворити Пульмо у такий собі «водний Буковель», побувати в якому буде престижно для людей будь-якого статку. Враховуючи сьогоднішню ситуацію, державі гріх не скористатися такою прекрасною можливістю і перетворити цей райський куточок на місце масового відпочинку та оздоровлення.

Волинська область.

 

Довідково

 

площа озера Світязь — 2750 гектарів, Пулемецького —1568.

 

Озеро Пулемецьке вабить своєю величчю і прозорою водою.


Фото автора.