Зазвичай про пенсію починають задумуватися лише на старість. Але робити це треба не за рік чи п’ять до неї, а вже сьогодні. Чому? Зараз пояснимо.


На розмір пенсії за віком впливають три головні показники — це стаж, розмір вашої зарплати та розмір середньої зарплати в Україні.


Спочатку про стаж


Зверніть увагу, що йдеться саме про страховий стаж. Тобто не про періоди вашої роботи, а про конкретні місяці, у яких були сплачені страхові внески у повному обсязі. Несплата внесків або їх сплата у неповному обсязі відповідно зменшить ваш стаж. Нагадаємо: необхідний страховий стаж для чоловіків становить 35 років, для жінок — 30 років (мінімальний 15 років).


Тепер про заплату


Саме зарплата є основною складовою. Для обрахунку розміру пенсії береться ваш заробіток, починаючи з 1 липня 2000 року. Показники вашої зарплати за кожен місяць, починаючи з липня 2000-го і до моменту виходу на пенсію, становитимуть основу вашого індивідуального коефіцієнта зарплати. Обраховується він, як ми вже казали, за кожен місяць як співвідношення (ділення) вашої зарплати у цьому місяці до середньої зарплати по країні цього ж місяця. І так за кожен місяць з липня 2000 року до місяця виходу на пенсію. Підсумок усіх цих місяців і дасть у результаті ваш індивідуальний коефіцієнт зарплати. Відповідно, що вища у вас зарплата, то вищий у вас коефіцієнт. Для отримання відносно нормальної пенсії розмір вашої зарплати має бути щонайменше вдвічі більшим, ніж середній по країні.


Особам, які оформлятимуть пенсію до 1 січня 2016 року, можна подати дані про зарплату за будь-які п’ять років до 1.07.2000 року. Але це має сенс лише у разі високої зарплати у період до 2000 року.


Порядок обрахунку розміру пенсії складний (він включає вашу заробітну плату з 2000 року (коефіцієнт), страховий стаж та середню зарплату в Україні за три роки перед виходом на пенсію). При цьому високий заробіток навіть за п’ять років перед пенсією не гарантує її високий розмір. Важливо, щоб високий заробіток був протягом усього періоду з 2000 року до дня оформлення пенсії. Тоді й пенсія буде високою. Тому звертайте увагу на розмір своєї зарплати, її повне легальне відображення та на сплату роботодавцем за вас страхових внесків у повному обсязі. Мати чи не мати нормальну пенсію у майбутньому, — вирішувати вам.


Наталя ГЕЛЕТКО, юрист.