Спечені короваї із зерна нового врожаю представили подоляни на обласному святі обрядових хлібів та дідухів «Народу вічний оберіг», що відбулося на території єдиного на Вінниччині Музею хліба у селі Білопілля Козятинського району.


Пишні короваї із заводських пекарень та домашніх печей привезли майстри і майстрині з більшості районів області. Незважаючи на значну кількість хлібів, не було двох схожих між собою. Спільним залишався тільки духмяний запах, що поширювався навколо.

— Коли йдеш селом і чуєш запах свіжоспеченого хліба, для мене такі хвилини були і залишаються найщасливіші в житті, — зазначив у своєму виступі на святі народний депутат України, заслужений працівник сільського господарства України Петро Юрчишин. — Нинішні жнива вкотре засвідчили, що наш народ вміє і вирощувати, і випікати багаті хліби. Таке під силу тільки миролюбивій нації.


— Щоб хлібороб займався своєю працею, вирощував хліб і до хліба, потрібен мир над його головою, — каже заступник голови Вінницької облради Наталя Солейко. 


— На жаль, нині частина селян змушені взяти до рук зброю, щоб захистити рідну землю від ворога. Багато з них віддали життя. Тому буде справедливо, коли представлені на нашому святі короваї передамо бійцям, які захищають незалежність держави.


На святі народні майстри й умільці демонстрували вироби прикладного та декоративного мистецтва. Виступали самодіяльні колективи художньої самодіяльності. Бо де хліб, там і пісня, так віддавна було у народі.


Вінницька область.

 

Представлені короваї вражають своїм багатством.


Фото надано прес-службою Вінницької облради.