Віктор Коваленко (на знімку) з Бершаді на Вінниччині, батько Героя України спецназівця Юрія Коваленка, який загинув в АТО, поширив інформацію про те, що має намір спалити себе у День незалежності 24 серпня нинішнього року. Каже, це буде його протестом проти свавілля правоохоронців Бершадського району й області, які нездатні захистити його і честь уже покійного сина.

 


Про можливий фатальний крок Коваленко повідомив на засіданні громадської ради при Бершадській райдержадміністрації, а також у листах на адресу керівників правоохоронних органів та органів влади. Каже, зробити це може в одному з двох місць — на центральному майдані у Бершаді або у центрі Вінниці.


Коваленко-старший — колишній офіцер-підводник, капітан другого рангу у відставці. У нього із сином однакові військові звання. Тільки Юрій був підполковником і служив у Кіровоградському полку спецназу. З перших днів АТО — у зоні бойових дій. Виконував відповідальні завдання. Загинув у бою 15 липня 2014-го. За виявлену мужність удостоєний звання Героя України (Указ Президента від 31 березня 2015-го). Відтоді минуло майже п’ять місяців. Нагороди рідні загиблого спецназівця поки що не отримали. Цілком ймовірно, що вручення відбудеться 24 серпня. Саме ця дата і може стати трагічною для батька Героя.


Ще у 2010-му Віктора Коваленка побила п’яна компанія на березі річки. Син Юрій у той час перебував у відпустці, поспішив на захист батька. Йому теж дісталося. Компанія налічувала 12 розігрітих алкоголем чоловіків.


— Юра служив у спецназі, молодий, здоровий, міг покалічити не одного з нападників, але він не зробив цього, — каже батько офіцера. — Навіть у ситуації, коли підняли руку на батька, стримав злість, залишився людиною.
Відтоді, упродовж п’яти років, Коваленко добивається справедливого розслідування справи і покарання винних. На його думку, цього не зроблено. Справу закривали. Коваленко через суд добивався поновлення. Зрештою, покарали одного умовно, терміном на три роки, інших визнали свідками. Батько Героя вважає такі дії правоохоронців несправедливими. Розповідає, протягом п’яти років вичерпав усі цивілізовані методи боротьби. Тепер на знак протесту вирішив вдатися до фатального кроку.


Днями з Коваленком зустрічався голова облради Сергій Свитко. До участі у розмові запросили представника облпрокуратури, але ніхто не з’явився. А представник обласної міліції Віталій Андрощук повідомив, що всі кримінальні провадження за заявами Коваленка закрито за відсутністю події злочину.


— Тільки відновлена справедливість може зупинити мене, — почув у відповідь від співрозмовника. — Небагато прошу, правда? Справедливості!


До речі, громадська рада при голові Бершадської райдержадміністрації після ознайомлення з документами, наданими паном Коваленком, звернулася до Генпрокурора та міністра МВС з клопотанням звільнити з посад прокурора району та начальника міліції. За словами члена ради Анатолія Гончара, скарги на їхню бездіяльність є не тільки від батька Героя України.


Вінницька область.


Фото Федора ШЕВЧУКА.