У департаменті науки та освіти «уряду» Севастополя попереджають: договори оренди приміщень приватним освітнім закладам (школам і дитсадкам) не продовжуватимуть. 


Офіційна причина — за російським законодавством «приватник» від освіти для одержання відповідних дозволів повинен володіти власними будинками чи приміщеннями. Неофіційно керівники недержавних освітніх структур кажуть, що «у департаменті не пропускають жодних документів від приватників».


Ці нововведення мають, схоже, фінансове підґрунтя. За законом приватні школи і дитсадки мають право розраховувати на часткову компенсацію своїх затрат із державного бюджету. Але на засіданні міського «уряду», що відбулося днями, чиновники не затвердили документ, що визначає нормативні затрати на надання держпослуг у сфері освіти. «У нас немає повністю всіх даних по управлінню освіти, у зв’язку із чим наші фінансисти не можуть розрахувати нормативи», — пояснили причину «збою» в освітньому департаменті «уряду».


А депутати міських «закзборів», кажуть, що «одержати статистичні дані від установ (освіти. — Ред.) буде неважко. Вони надаються регулярно. Очевидно, не ставилося таке завдання». І додають, що «... ця постанова тричі виносилася на розгляд Урядом і відкладалося».


На зауваження депутатів у департаменті науки та освіти відповідають непохитно, що «... уряд завжди надаватиме підтримку приватним освітнім установам за однієї умови: коли вони існуватимуть відповідно до російського законодавства». Але тому що в порушення російських законів «... більшість приватних шкіл займають орендовані площі на базі комунальних закладів освіти», то «договір оренди з такими установами не буде продовжуватися».


Севастополь.