В Артемівську відбулися громадські слухання про перейменування міста і його вулиць, назви яких містять символіку комуністичного режиму. Одним з рішень учасники слухань рекомендували органам влади повернути місту його історичну назву — Бахмут.


Слухання на тему «декомунізації» тривали в місті кілька днів — у них взяли участь жителі різних районів міста, депутати Артемівської міської ради, представники місцевої громадськості.


Були озвучені пропозиції про перейменування міста і вулиць. І сьогодні єдності учасників дискусії досягнуто в головному: місту слід повернути його історичну назву — Бахмут.


Місцева активістка Галина Олейникова вважає, що повернення місту його споконвічного імені не має альтернативи. «Давно настав час відновити історичну справедливість, — каже Галина. — Адже назва Бахмут місто носило протягом декількох століть. Сюди, як в адміністративний і торговий центр, звідусіль з’їжджалися купці й ремісники. Кілька століть тому в Бахмуті почали видобувати сіль, і звідси проторували свої маршрути знамениті українські чумаки. Це наша історія. І ми не повинні бути манкуртами, що зневажають традиції предків. Давайте любити свою землю».


До речі, у місті досі залишилися в деяких місцях таблички, на яких зазначена саме назва Бахмут.


Активісти «декомунізували» назву вулиці


Активіст Артемівська Володимир Березін (на знімку) разом з іншими патріотами міста провів акцію символічного перейменування вулиці Артема на вулицю Прапора України.

 


«Тут, на цій вулиці в 1917 році вперше на Донбасі було піднято жовто-блакитний прапор, — зазначає Володимир Березін. — Потім в 1991 році особисто я був причетний до підняття нашого прапора в місті. І вже в 2014 році, коли визволяли Артемівськ від окупантів, було піднято державний прапор навіть у прямому ефірі. Це дуже символічно. Іншої назви в цієї вулиці бути не повинно».

 

Історична довідка

Артемівськ — місто обласного значення Донецької області, адміністративний центр Артемівського району. Розташоване на річці Бахмутка. У вересні цього року місто відзначатиме своє 444-річчя.


До 1924 року населений пункт звався Бахмут. В 1924 році місто перейменували на честь російського революціонера, партійного і державного діяча Федора Сергєєва, відомого як Артем, який заснував Донецько-Криворізьку Радянську Республіку.


У 1920-1930-х роках також вживалася назва Артемівське.


Фото Донецької ОДТРК.